ŽUPANIJSKI SUD U DUBROVNIKU ODGODIO OVRHU

DRUŠTVENE TEME

Županijski sud u Dubrovniku odgodio ovrhu u chf kreditu.

Ovršenik je predložio da se ovrha odgodi sve do završetka sudskog postupka protiv Zabe, i to na temelju članka 65. stavka 1. Ovršnog zakona radi izpbjegavanja nenadoknadive ili teško nadoknadive štete, ali je Općinski sud u Varaždinu smatrao da za to nema temelja.

4. Presuda Suda EU C-407/18, Kuhar, upravo ukazuje na to da bi u slučaju ovrhe prije utvrđenja ništetnosti mogla nastupiti dodatna šteta za potrošača ovršenika, koji je već oštećen primjenom nepoštenih ugovornih odredaba.

5. Po ocjeni višega suda, visina obveze koja proizlazi iz zadužnice upravo ovisi o uspjehu parnice koja se vodi zbog utvrđenja ništetnosti ugovora podredno djelomične ništetnosti ugovora.

6. Budući da se radi o ugovoru obuhvaćenom kolektivnom presudom, viši sud je zaključio da su ispunjene pretpostavke iz članka 65. stavka 1. Ovršnog zakona te je odgodio novčanu ovrhu do završetka postupka za utvrđenje ništetnosti ugovora.

-Pozivamo sve potrošače s raskinutim ugovorima o kreditu u švicarcima, bez obzira na to jesu li ili nisu konvertirali kredite, da poduzmu potrebne aktivnosti za sprječavanje ovrha. Za to imaju temelje u presudi Suda EU C-407/18, u ustavnoj presudi U-III-4507/2020 i U-III-4508/2020 te na temelju članka 65. stavka 1. Ovršnog zakona mogu spriječiti kako ovrhu nekretnine, tako i novčanu ovrhu, za što su novi temelj dobili u rješenju Županijskog suda u Dubrovniku Gž Ovr-61/2021

  • 51
  •  
  •  
  •  
    51
    Shares

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *