Zaustavimo pljačku i otimačinu

DRUŠTVENE TEME

Podnositelj:
UDRUGA GRAĐANA oštećenih nelegalnim kreditiranjem RBA austrijskih zadruga

                                        1.    SREDIŠNJI URED POREZNE UPRAVE
                                             10000 Zagreb, Boškovićeva 5,
                                              - svim nadležnim Službama          
                                        2.    FINANCIJSKI INSPEKTORAT MFRH,
                                              DEVIZNI INSPEKTORAT MFRH,
                                              10000 Zagreb, Ulica grada Vukovara 72
                                        3.    DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO RH,
                                              USKOK,
                                              POREZNI USKOK, 
                                              svi na adresi 10000 Zagreb, Gajeva ulica 30a,

Prijava i Zahtjev za HITNO provođenje financijske kontrole poslovanja nad:

a) poduzećem Severitas d.o.o. iz Zagreba, vlasništvo Branka i Željka Turića iz Zagreba,
b) poduzećem Verbrifung d.o.o. iz Zagreba, vlasništvo Branka i Željka Turića iz Zagreba,
c) poduzećem Bakor nekretnine d.o.o. iz Zagreba, vlasništvo Polfin d.o.o. i Trezor d.o.o.
d) javnim bilježnikom Brankom Jakićem iz Zagreba, Zelinska 3,
e) OD Borić & partneri d.o.o. iz Zagreba,
f) OD Remenar & Remenar j.t.d. iz Zagreba,
g) OD Kallay i partneri d.o.o. iz Zagreba,
h) OD Horvat & Zebec & Bajsić Bogović iz Zagreba (pisarnica Varaždin),
i) ZOU Golenko Srećko – Majda Damjanović iz Čakovca,
(OIB i adrese javno dostupni),
– 2 –
Kao izdvojen zahtjev podnostelj predlaže da se ispita stanje i porijeklo imovine ovršnih sutkinja Dubravke Novaković iz OSZD i Anđelke Bagić iz OSŠI, te stanje i porijeklo imovine njihove bliže rodbine. Primjerice muževi tih sutkinja bavili su se ili se bave prometom najčešće ovršenih nekretnina, sve iz osnova sumnji da su nenormalno prebogati za svoja primanja i ostvareni dohodak.
Podnositelj prijavljuje i zahtijeva HITNO provođenje financijske kontrole nad navedenim poslovnim subjektima zbog osnovane sumnje da su dugi niz godina, kroz poslovanje sa seoskim austrijskim zadrugama eGen (gospodarsko interesno udruženje, a ne banka), njih oko četrdeset, uglavnom svi iz štajerske zadružne grupacije Raiffeisenverband Steiermark iz Raaba, Republika Austrija, kao i nekih zadruga izvan te grupacije, a u svezi kreditiranja hrvatskih građana (ukupnog iznosa svih kredita vjerojatno preko milijardu eura), pretežno onih koji nisu imali kreditnu sposobnost, svi poslovali netransparentno, u zoni sive ekonomije, prikrivajući ili krivotvoreći stvarne ukupne prihode, izbjegavajući plaćanje poreznih davanja Republici Hrvatskoj (pdv-ea, poreza na promet nekretnina, poreza na dohodak ili dobit, itd.), često radeći gotovinskim tijekom novca, izbjegavajući razne vrste uplata ili isplata vršiti preko bankovnog računa, služeči se često fiktivnim pravnim poslovima, drastično i u velikim razmjerima oštetili proračun Republike Hrvatske.
Dakle, podnositelj osnovano sumnja na temelju stečenih saznanja i dokaza kojima raspolaže da su navedeni poslovni subjekti počinili razna kaznena djela pretežno iz oblasti financija, uključivo i carinske prekršaje ili kaznena djela iz oblasti prekograničnog deviznog poslovanja, da su se služili krivotvorinama i prijevarama kreditnih klijenata, da su se služili zabranjenom zlouporabom prava, manipulirajući sudovima ili radeći sa njima u koruptivnoj sprezi (npr. velikom broju sudaca ili njihovoj rodbini rba zadruge su odobrile kredite i tako preko njih kontrolirali sudske sporove u parnicama i ovrhama.
Najveći broj raznih nelegalnih pravnih poslova sklapan je u „rba ekspozituri“ uredu javnog bilježnika Branka Jakića, ali i drugih javnika bilježnika ciljano izabranig po područjima RH.
Kao samo jednu ilustraciju o nezakonitom radu prilažemo ovom dokumentu Ugovor o zajmu između vlasnika spomenutih poduzeća pod a) i b) po kojemu kao fizičke osobe zajmoprimci zajmodavcu za zajam jamče imovinom pravne osobe čiji su vlasnici, što je nonsens. Zanimljivo će biti iskontrolirati kakva je ukupna sudbina ovog ugovora. Zatim, ista poduzeća su po definiciji prividnih (fiktivnih ili simuliranih) pravnih poslova iz članka 285. Zakona o obveznim odnosima, iza kojih je sasvim druga pozadina, diskontno „razgrabila“ po Hrvatskoj na desetine, a vjerojatno na stotine ovršenih nekretnina, istog „poslovnog partnera“ iz Austrije. Svi ovi poslovi sklapali su se u povjerljivoj poveznici, uredu javnog bilježnika Branka Jakića.svemu.
Potrebno je provjeriti jesu li ti poslovi pokriveni regularnim financijskim transakcijama ili se te transakcije nikada nisu niti dogodile, kao i od kuda poduzećima gubitašima toliki novac, je li plaćen porez na promet nekretnina, što je sa porezom na dodanu vrijednost, ostalim porezima, itd.

                                                                                    - 3 -

O ovoj okolnosti podnositelj će izvijestiti i austrijska nadležna tijela zadužena za financijsku kontrolu prodavatelja, ustupitelja, prednika i sl., koji imaju sjedište u Austriji.
Ostalu tehnologiju finacijskih gimnastika nadležna tijela iz naslova lako će rasvijetliti pri samoj kontroli.
Podnositelj se ne upušta u pravnu kvalifikaciju počinjenih kaznenih djela, financijskih kunskih, deviznih ili carinskih prekršaja iz oblasti poslovanja trgovačkih društava ili ugovornih odnosa fizičkih osoba. To je posao onih koji će po službenoj dužnosti iskontrolirati navedene pravne subjekte i utvrditi u kojoj mjeri se radilo o pranju novca, neosnovanom bogaćenju, utaji poreza, prijevarama, keš isplatama na ruke, itd.
Kontakt osobe za dalju suradnju podnositelj će dati gore naslovljenim tijelima pri urudžbiranju ove prijave i zahtjeva za HITNO provođenje financijske kontrole.
Hitnost postupanja je potrebna jer slijedi stampedo nezakonitih deložacija i otimačina nekretnina ovršenika diljem cijele Hrvatske, u koje su uvijek uključeni gore prijavljeni.

U Zagrebu, 10.05.2021.godine Podnositelj
Udruga građana

 • 145
 •  
 •  
 •  
  145
  Shares

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *