Zagrebačke vijesti

DRUŠTVENE TEME

Zagrebačke vijesti

[MILAN BANDIĆ IMA DOVOLJNO ZASTUPNIKA ZA RUŠENJE VLADE]

Ovaj tjedan je obilježio pad GUP-a u Gradskoj skupstini jer je HDZ glasovao protiv tog dokumenta nakon što im nisu prihvaćeni amandmani koje su poslali u proceduru. To je izazvalo krizu vlasti na gradskoj i državnoj razini jer je gradonačelnik pokrenuo osvetničku operaciju protiv ekipe Andreja Plenkovića.

On je naložio smjene HDZ-ovih ljudi iz gradske uprave i Zagrebačkog holdinga, a priprema se za rušenje Vlade. Saborska većina iznosi 81 zastupnik, a Milan Bandić je već osigurao 6 odmetnika s kojima će detronizirati aktualnog premijera jer će pasti na nedostatnih 75 ruku u parlamentu. Radi se o Milanki Opačić, Mariji Puh, Siniši Vargi, Kažimiru Vardi i Mladenu Mađeru koji su članovi BM 365. Pridružio im se Veljko Kajtazi koji je javno objavio da neće doći na glasovanje u Sabor i da otkazuje potporu Vladi.

Milan Bandić i njegovi suradnici će u ponedjeljak održati sjednicu predsjedništva stranke na kojoj će donijeti odluku o raskidu koalicije s HDZ-om. Sve to navodi na zaključak da Andrej Plenković više nema većinu u parlamentu što može dovesti do njegove ostavke ili prijevremenih izbora. Cijela lavina se zakotrljala zbog GUP-a što je bio temeljni uvjet gradonačelnika za podršku Vladi i sada toj suradnji dolazi kraj.

Situacija se može rasplesti da se ide s novim premijerom i koalicijskim partnerima ili su opcija novi izbori. Sve to govori da je Plenković grdno pogriješio što je raskinuo koaliciju s MOST-om i okrenuo se zagrebačkom gradonačelniku koji mu sada okreće leđa. U svakom slučaju, kriza je na vrhuncu i Vlada se ozbiljno trese isto kao nakon EU izbora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.