Za ovaj zločin nad djecom do danas nitko nije procesuiran, niti je itko odgovarao

DRUŠTVENE TEME

Željko Glasnović

[Zločin bez kazne]

Na današnji dan, 10. lipnja 1993., u mjestu Podgradina pored Viteza, ubijeno je osmero djece hrvatske nacionalnosti. Djeca su poginula na igralištu, tijekom igre, a za ovu tragediju, koja se dogodila unatoč tome što je dan ranije potpisan sporazum o prestanku sukoba HVO-a i Armije BiH, nitko nije odgovarao. Oko 20 sati i 45 minuta dok su se djeca igrala, doletjela je granata s položaja Armije BiH kalibra 120 mm i pala dva metra od klupe na kojoj je bilo 14-ero djece. Poginula djeca inače su se na tom mjestu svakodnevno okupljala i igrala s muslimanskom djecom, koja se na dan masakra nisu došla igrati. Stoga se sumnja, da su vjerojatno bila upozorena na isplanirani napad. Igralište na kojem su se djeca igrala trebalo je biti sigurno mjesto, ali tog 10. lipnja u jednoj sekundi igralište je postalo stratište. Od granate je poginulo ukupno osmero djece, petero na licu mjesta a troje je umrlo u bolnici.

Sanja Garić (1975.)
Milan Garić (1981.)
Dragan Ramljak (1978.)
Dražen Čečura (1978.)
Boris Antičević (1983.)
Sanja Križanović (1978.)
Augustina Grebenar (1984.)
Velimir Grebenar (1981.)

Ostalih šestero djece koja su teško ranjena, dobila su trajnu tjelesnu invalidnost. Razorna moć granate vidjela se po tome što su djelovi mrtvih tijela djece osim što su bila razbacana po travi, visjeli i po obližnjem drveću. Roditelji su svoju djecu prepoznavali po odjeći i obući. Dok su još kupili dijelove tijela svoje djece, iz Mahale, udaljene tek koju desetinu metara, pod kontrolom takozvane Armije BiH, čuli su se povici veselja i odobravanja: „Spremili smo vam salate Ustaše, eto vam Herceg Bosne“.

Snimku tog stravičnog događaja zbog brutalnosti nije htjela objaviti niti jedna inozemna TV mreža, premda je u Vitezu bio stacioniran čak i BBC. Iako je mjesto stradanja snimljeno kamerama, za nekoliko dana je na jednoj švicarskoj televiziji objavljeno kako je riječ o događaju gdje su “Hrvati pobili muslimansku djecu”. Za ovaj teški zločin nad nedužnom djecom do danas nitko nije procesuiran, niti je itko odgovarao.

  •  
  •  
  •  
  •  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *