Vrh HDZ-a optužio dio medija za urotu sa oporbom protiv Vlade!?

DRUŠTVENE TEME

Milivoj Špika

Vrh HDZ-a optužio dio medija za urotu sa oporbom protiv Vlade!?

Kako TV N1 javlja čelništvo HDZ-a se na svojoj posljednjoj virtualnoj sjednici okomilo na dio medija i oporbu ustvrdivši da zajedno pokušavaju umanjiti ulogu Vlade u nastaloj krizi uzrokovanoj katastrofalnim potresom koji je prije gotovo dva tjedana pogodio Banovinu. Očito je kako Vlada ne zna niti uopće želi priznati svoje greške koje su počinjene tijekom krize, a koje su slikovito kazano doslovno i slijepci vidjeli. Umjesto da se pokriju ušima i javno ispričaju za sve svoje propuste i na sva usta hvale vrijedne volontere koji su ih doslovno spasili još puno veće blamaže i vjerojatno nepopravljive političke štete, oni su počeli prozivati sve redom, započevši od medija, oporbe, lijevih i krajnje desnih, a to onda znači svih koji su se javno kritički osvrtali na njihove očigledne propuste koji se i dalje događaju.

Uz nesnalaženje u kriznoj situaciji buknula je i velika afera sa poslijeratnom obnovom na Banovini koja je otkrivena nastalim potresom, i koja svakim danom poprima sve veće i nevjerojatnije razmjere. Vlada umjesto da odmah osudi očiti kriminal počinjen tijekom poslijeratne obnove iz nekih razloga pokušava relativizirati ogromnu štetu i same sudionike takvih zlo/djela. Sve se češće i glasnije iz usta Vladinih dužnosnika se čuje kako su mnogi vlasnici sami obnavljali svoje objekte bez ikakve kontrole, pokušavajući tako opravdati one koji su to bili dužni nadgledati, i na koncu verificirati kao ispravno odrađen posao. Kao šlag na sve to na samo spominjanje mogućeg kriminala navode i kako se vjerojatno radi o zastari u koliko se i dokaže da se radi o kaznenim djelima. Nije li to i više no očiti pokušaj direktnoga utjecaja na institucije pravne države koje bi se tim problemom trebale baviti.

Relativiziranje očitog kriminala od strane vladajućih je stvarni udar na pravne temelje države i predstavlja demontiranje iste a ne kritike onih koji upozoravaju na kriminal.

Tvrditi da se kriminalizacijom poslijeratne obnove pokušava kriminalizirati i pokojnog predsjednika dr. Franju Tuđmana je u najmanju ruku morbidno, degutantno i nadasve glupo jer time između redaka samo potvrđuju da su u HDZ-u potpuno svjesni počinjenog kriminala, ali i nečega još puno goreg od toga. Svjesni su dakle svega što se događalo tijekom obnove koja se vjerojatno odvijala na isti način u cijeloj Hrvatskoj što daje još strašnije razmjere kriminala i nanesene štete od ove koja je tek nakon potresa postala vidljiva na Banovini. Ono što se može zaključiti iz izjava koje dolaze od članova Vlade, pa i samog Plenkovića, je da su i sada mnogi poslijeratni „obnovitelji“ kao i njihovi politički pokrovitelji aktivni i sada u gospodarskom i političkom životu Hrvatske, i koje očito namjeravaju svim sredstvima zaštiti, kako od političke odgovornosti tako i mogućeg kaznenog progona. Vjerujem da nitko ne želi pribiti na stup srama ni jednu nevinu osobu, ali isto tako vjerujem i da svatko normalan želi punu istinu i potpuno rasvjetljavanje svega što se događalo tijekom poslijeratne obnove.

Vjerujem kako svi normalni ljudi žele da eventualni počinitelji kaznenih djela, kao i politički pokrovitelji bez kojih se mogući kriminal nije mogao ni dogoditi, za svoja djela odgovaraju, i politički, i kazneno. Kriviti medije i oporbu zato što traže istinu je krajnje promašena strategija koju bi netko i puno prije no što misli mogao skupo platiti.

 • 8
 •  
 •  
 •  
  8
  Shares

1 razmišljanje na “Vrh HDZ-a optužio dio medija za urotu sa oporbom protiv Vlade!?

 1. Znači područje pohara rat, kuće razrušene, kaos ovo ono i dođe mir. Država će kao obnovit kuće, ništa se vi ne brinite. 20. stoljeće jel, ulazak u 21., moderna tehonologija, rensesansa znanosti, pokrece se gospodarstvo. Kad ono 30 godina posli, drme potres i ispostavi se da kuće nisu imale armature. Mislin, alo, nije to stavili smo loše pvc prozore, digli nam se parketi. Kuće nisu imale armature! To nije kriminal, to je pokušaj masovnog ubojstva. Dobro su stale čitave i bez potresa, kamoli sa potresom i još na trusnom području.

  I sad bi ja reka, kao tribaš imat obraz i muda za ovo ić napravit, al čemu to govorit kad dva dana posli cila nacija priča o mišićima ministra finacija. A ovo sa kućama bez armature, to je kao neki spin pred izbore, neko to njima pakira, nije se to dogodilo, bit ce istraga. Kakva crna istraga, sve se zna al ne jebe niko nikoga 2 posto u ovoj državi.

  Rulja u Americi upala u kongres, onako nisu dugo pa zašto ne. Nama se kuće rade u obnovi bez aramature, sa našim parama, deset puta precjenjene i po život opasne i boli koga kurac, al doslovno. Jer da boli, ovo ne bi prošlo lišo ka šta će i proć. A onaj sramotni rižot nema potrebe komentirat, ja psu skuvam bolje svaki dan za manje od 30 kuna. Jebote ovo nije Alan Ford, ovo je gore i stvarnije.
  Tonći Vukkušić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *