U proljeće kad procvjeta lijeska

DRUŠTVENE TEME

Operacija Bljesak – vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH. Započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije.

“BLJESAK”
1.5.1995. – 1.5.2021.

(Operacija Bljesak – vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH. Započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije.)

“Te noći bilo je tiho, Slavonska zemlja uronjena u svoju bol, godinama nije rađala, jalova, zarasla u korov i šaš, stenjala je u čekanju.

Ipak kao da je osjetila korake vojničkih čizama, što su polako koračali kroz tu prvosvibanjsku noć. Osjetila je vagone koji su tiho, puzajući, vozili tenkove, motore zrakoplova koji su zujali daleko. Osjetila je uzdisaje vojnika, redarstvenika, njihovo iščekivanje, brzice krvi u njihovim žilama, njihovu spremnost. I kad je zora potisnula noć, dok je rosa cjelivala tek niklo proljetno cvijeće, nemir je proparao ravnicu. Muklo su topovi zagrmili, tenkovi izašli iz vlakova, zrakoplovi se nadvili, a čizme krenule.

Bio je to bljesak naroda koji se vraćao po svoje blago, olovo i dim posvuda, ključala je krv vruća, ljepljiva, gusta, ljudska, jutro puno boli u kojem si bila tako blistava Domovino, Slavonijo.

Svaki je pogled hrvatskog čovjeka u tom trenu padao na heroja, a heroji su bili sami, samo je Bog u tom jutru bio s njima, čini se onako više iz očaja. Krenuli su od istoka, sjevera i zapada, osvojili 500 četvornih kilometara za 32 sata, svaki od njih propješačio je 20 kilometara, postupajući po svojoj savjesti, prebacujući se prema naprijed kroz komadiće olova, zaklonjeni samo srećom, došli su do cilja. Bljesak je zaustavila pobjeda, velika, veličanstvena, okrunjena slavom mrtvih tijela, života uronjenih u smrt, samo zato da bi zemlja ponovno rađala.

Sloboda je zaposjela ravnicu, a oni su ostali ležati na toj brazdi slobode, ta prozirna lica heroja, oko njih vlati trave i pokidano, tek niklo proljetno cvijeće.

         ❤💙

Heroji „Bljeska“ počivajte u miru, s nama ste…”

Članovi Udruge:
Obitelji umrlih hrvatskih branitelja Republike Hrvatske
„Hrvatskoj za dar“ Zadar

U 6 u jutro na današnji dan 1995 oglasile su se sirene u Osijeku . Upalili smo radio :
Spiker je govorio : počela je policijsko redarstvene akcija ograničenih razmjera …
Ispred naše kuće na cesti koja je tada bila jedinom putu prema zapadu prolazila je kolona
Tenkovi , kamioni puni vojske
Istrčali smo na cestu
Mahali smo im i plakali
Svaki je tada bio brat , sin , rod
Pitala sam se
koliko ih se neće vratiti
Bilo je to vrijeme Divova
Oni su svoju povijesnu zadaću čisto i besprijekorno napravili
Onda je nastupilo vrijeme
Izdajnika i Kukavica

Ja još u glavi spominjem vremena ponosa i slave da mogu preživjeti sa osjećajem elementarnog ponosa kada izgovorim
riječ Hrvat
To su učini MOJI
Onaj dio naroda kojem pripadam .
Ovog današnjeg vremena me sram .
No svi njegovi kreatori
nisu MOJI .
Oni spadaju u pjesmu
JA NISAM VAŠ .

Generacijo branitelja .. Hvala i znam da ne počivate u miru dok nas , ovakve nikakve
gledate.

Gordana Zelenika

 • 32
 •  
 •  
 •  
  32
  Shares

2 razmišljanja na “U proljeće kad procvjeta lijeska

 1. B LJ E S A K
  Kad je Slavonijom protutnjao Bljesak
  kao da se prolomio grmljavine tresak
  To su naši Branitelji srca hrabroga
  za mir i slobodu svoga naroda
  Branili svoj DOM – svoja ognjišta
  složno svi na prvoj crti bojišta
  Kao i svi Domoljubi, ‘ko i Hrvat svak
  ponosni smo na Vas i akciju Bljesak.
  „Branili su zemlju i rame uz rame k’o ratnici svjetla stali protiv tame. Zato zora sviće, zato dan se budi, hvala im na svemu, slobodni smo ljudi“

 2. Zorica Gregurić
  1 h ·
  HVALA VAM HRVATSKI RATNICI!
  ČESTITKE
  ŽIVIMA, SLAVA POGINULIM HRVATSKIM BRANITELJIMA!
  Na današnji dan 1995. godine, u ranim jutarnjim satima započela je VRO Bljesak u kojoj su hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, u manje od trideset dva sata oslobodile 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.
  U operaciji su sudjelovale 32 postrojbe oružanih snaga i policije s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. U njoj su po prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja. Bljesak je prethodio operaciji Oluja, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području države.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *