U Francuskoj banke moraju obeštetiti oštećene u chf u

DRUŠTVENE TEME

Denis Smajo

Dobre vijesti iz Francuske! BNP banka osuđena zbog CHF kredita zbog čega mora platiti između 100 i 150 milijuna eura štete potrošačima!

Prijevod članka:

“Strogost presude iznenadila je u srijedu sve dionike. Kazneni sud u Parizu oštro je osudio BNP Paribas Personal Finance zbog toga što je između 2008. i 2009. prodavao zajmove na nekretninama denominirane u švicarskim francima, ali otplaćujuće u eurima (pod nazivom Helvet Immo). Kreditna podružnica BNP Paribas optužena je da je sa 4600 zajmoprimaca sakrila rizike ovog zajma, rizici koji su se kasnije materijalizirali na štetu potrošača.

U srijedu je BNP Paribas Personal Finance, poznat u Francuskoj pod markom Cetelem, proglašen “krivim za lažnu marketinšku praksu” i “prikrivanje” ovog prekršaja. Naređeno joj je da plati 187.500 eura, maksimalnu kaznu. I morat će nadoknaditi štetu 2.300 dužnika koji su pokrenuli građansku tužbu, za pretrpljenu financijsku i moralnu štetu. Potonji će dobiti od 10.000 do 20.000 eura za nematerijalnu štetu. Prema Charlesu Constantin-Valletu, odvjetniku koji je zastupao 1.300 građanskih stranaka i udrugu potrošača CLCV, tom će se iznosu dodati između 40.000 i 60.000 eura (potonji iznos za zajam od 150.000 eura) za financijski gubitak. Sud je također dodijelio nadoknadu pravnih troškova do 3.500 eura po dužniku.

Osim toga, dvije udruge potrošača (UFC-Que Choisir i CLCV) dobile su svaka više od milijun eura zbog štete kolektivnom interesu potrošača. Prilično rijetko, kazneni sud je također odlučio privremeno izvršiti svoju odluku uz “isplatu dodijeljene štete”. To će prisiliti banku da zapravo isplati ove iznose potrošačima čak i ako se odluči žaliti.

Presuda suda je dočekana gromoglasnim aplauzom u prepunoj dvorani u srijedu. “Sud je odlučio da BNP Paribas snosi devizni rizik koji trpe zajmoprimci”, objašnjava Charles Constantin-Vallet. “Očekuje se da će banka žrtvama platiti između 100 i 150 milijuna eura. Strogost presude proporcionalna je težini predmeta. “

BNP Paribas, koji je na suđenju u studenom odbacio bilo kakvu nezakonitu praksu, u srijedu je zadržao mogućnost žalbe na kaznu u roku od deset dana. “Čini se da odluka donesena nije u skladu s odlukama koje su do sada izrekli građanski sudovi”, objašnjava Ludović Malgrain, odvjetnik BNP.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.