TRI AMERIČKE KORPORACIJE I KINEZI PREUZELI SU 20 MILIJUNA HEKTARA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U UKRAJINI

DRUŠTVENE TEME

TRI AMERIČKE KORPORACIJE I KINEZI PREUZELI SU 20 MILIJUNA HEKTARA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U UKRAJINI

Australijsko izdanje “National Rewiev” piše da su tri velike američke korporacije preuzele 17 miliona hektara ukrajinskog poljoprivrednog zemljišta.

To su kompanije “Cargill”, “Dupont” i “Monsanto”. Iako je “Cargill” njemačko-australijski, ali sa američkim kapitalom. Njihovi glavni pokrovitelji su američki “Vanguard”, “BlackRock” i “Blackstone”.

Usporedbe radi, u cijeloj Italiji ima 16,7 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta.
Ispostavilo se da su tri američke kompanije preuzele više korisnog poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini nego što ima u cijeloj Italiji.

Cijela površina Ukrajine je 602.000 kvadratnih kilometara, a preuzeto je 170.000 kvadratnih kilometara.

Kina je nedavno također potpisala sporazum o zakupu tri milijuna hektara ukrajinske zemlje na čak 50 godina! Ukrajina će se tako za novčanu kompenzaciju samo sa Kinom odreći 5% teritorija, odnosno 9% obradivog zemljišta.!!

Usporedbe radi, površinu od tri milijuna hektara danas zauzima oko 50-ak postojećih država u svijetu, a ekvivalentna je teritoriju Belgije, Jemena ili američke savezne države Massachusetts.

Kritičari podsjećaju kako eksploatacija tuđe zemlje previše podsjeća na kolonijalizam.

Ukrajina je 2021. godine okončala 20-godišnji moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta, nadajući se da će osloboditi produktivnost i ulaganja u poljoprivredni sektor.

Tržište zemljišta otvoreno kao uvjet za dobijanje zajma od Međunarodnog monetarnog fonda.

Poznata kao žitnica Evrope, Ukrajina je bila jedan od najvećih svijetskih poljoprivrednih proizvođača i izvoznika.
Nakon stijecanja nezavisnosti 1991. godine, vlada je podijelila poljoprivredno zemljište malim poljoprivrednicima. Međutim, poljoprivrednici su mogli samo privatno da koriste zemljište ili da ga daju u zakup agrobiznisima.

Građani Ukrajine mogu da kupe do 100 hektara, dok agrobiznismeni mogu da učestvuju na aukcijama za kupovinu do 10.000 hektara.!?

Ukrajina se maćehinski ponaša prema svojim seljacima, nažalost poznat nam je taj scenarij i u Hrvatskoj😊😊

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)