Todoriću optužnica na 80.000 stranica

DRUŠTVENE TEME

TODORIĆ DOBIO OPTUŽNICU OD 80.000 STRANICA TEŠKU 3200 KG

Stigla optužnica protiv Todorića i ostalih, spis ima 80.000 stranica na 80 gramskom papiru.

Na zagrebački Županijski sud iz Županijskog državnog odvjetništva stigla je optužnica u predmetu Agrokor. Optužnica protiv Ivice Todorića i još 14 ljudi ima 459 stranica, a cijeli spis, koji je poslan na sud, ima oko 80.000 stranica što je oko 3200 kg.

Krešimir Devčić, glasnogovornik suda, rekao je da se radi o optužnici koja se očekivala dulje vrijeme. Sada se treba odrediti sudac koji će raditi na predmetu, optužnica se mora dostaviti svim okrivljenicima i braniteljima koji imaju pravo odgovora osam dana po primitku optužnice, nakon toga se zakazuje sjednica optužnog vijeća i pozivaju se na nju sve stranke.

S obzirom da ima 15 optuženika misli da će potrajati koji mjesec dok se ne sazove sjednica optužnog vijeća.

Ne zna koliko optužnica ima točaka, radi se o kaznenim djelima zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene, odnosno poslovne isprave, svaka točka ima određenu štetu i protupravnu imovinsku korist za koju se tereti Ivica Todorić i njegove tvrtke. Radi se o više milijunskim iznosima.

Na pitanje oko odluke suda o optužnici kaže da to nekada može biti relativno brzo, a nekada može trajati i dulje. Za mjesec dana nije realno očekivati odluku, ali sve ovisi o strategiji obrana koje mogu primjerice predlagati izdvajanja nezakonitih dokaza što može usporiti cijeli proces, a postoji i mogućnost da se postigne dogovor oko optužnice uz slaganje optuženih pa onda cijeli proces ide brže.

Podsjećamo, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu produžilo je 17. kolovoza, za još 30 dana rok za podizanje optužnice u slučaju Agrokor, zbog složenosti istrage.

Nakon što je u srpnju, nakon gotovo tri godine, završilo istraga u slučaju Agrokor Županijsko Državno odvjetništvo u Zagrebu iskoristilo je zakonsku mogućnost i produžilo rok za podnošenje optužnice za još 30 dana. Dva dana prije roka, optužnica je poslana na sud.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo još u studenome 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od 8 milijardi kuna.

Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila lažna revizorska izvješća za Agrokor.

Istražni zatvor bio je određen jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

U međuvremenu Todoriću je počelo i suđenje zbog optužbi da je Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura zajedno s Antom Huljevom, Piruškom Canjugom i Nicole De Rossi.

Među ostalim razgledajte Kulmerove dvore i luksuz od milijardu kuna investiranih u namještaj, zlatne kvake, mramorne grijanje ploće i hortikulturu. Ivica Todorić je uistinu znao luksuzno živjeti na grbači svojih radnika države i poreznih obveznika.

Tamo gdje prestaje razum tu počinje hrvatska stvarnost.

  • 143
  •  
  •  
  •  
    143
    Shares

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *