Smrtonosni krediti

DRUŠTVENE TEME

Darinka Teodorović

Dok mi čekamo da se VSRH oglasi po oglednom postupku u kojem je postavljeno pitanje : Jesu li izmjene i dopune naših ugovora iz 2015g zakonom o potrošačkom kreditiranju ništetne ili nepostojeće u slučaju kada su ništetne glavne odredbe osnovnog ugovora ,cijene ugovora -kamata i predmet ugovora.valutna klauzula CHF?
Ja kao građanka i aktivistica GILF smatram da VSRH ovim postupkom odugovlači na konačnom rješenju svih 125000 ugovora vezanih za valutnu CHF ,a koje traje već čitavo desetljeće iz toga razloga mi građani RH gubimo povjerenje u hrvatsko pravosuđe jer osjećamo da nemamo pravnu sigurnost i da pravna država ne funkcionira onako kako bi trebala da zaštiti svoji građane u ovom postupku i rješenju problema CHF kredita
Na nacionalnim sudovima trenutno se vodi oko 30 000 pojedinačnih tužbi u slučaju CHF . Smatram da bi se jednim relevantnim zakonom ,odredbom ili uredbom morao riješiti kompletan problem svih 125000 .CHF ugovora .GILF je u suradnji sa strukom po prvi puta u povjesti napisala takav Pijedlog Zakona o ništetnosti svih CHF ugovora.,a koji je u potpnosti usklađen s pravom EU Suda.Smatramo da bi donošenjem takvog jednog jedinstvenog rješenja bilo obeštećeno svih 125000 potrošača bez skupog i neizvjesnog sudskog procesa ,a to se neće dogoditi ni ovim oglednim postupkom VSRH.GILF je osim zakonskog rješenja postavio pitanje tzv: Oglednom postupku “Dali su ugovorio kreditu vezani za valutnu klauzulu CHF ništetni ako su ništetne glavne odredbe tih ugovora ,dakle kamata i valuta ?
Napominjem da je u poznatom kolektivnom sudskom procesu već pravomoćno dokazano da je 8 banaka ugovorilo takve ništetne i toksične kredite i time oštetile i pokrale 125000 svojih potrošača i građana RH. Evropski sud je tokom 2019g donio dvije bitne presude po pitanju nacionalnih sudova Mađarske i Poljske koje se odnose na nepoštene CHF kredite a to su C-118/17 i C-260/17 u tim presudama je nedvojbeno presuđeno da su ugovori vezani za CHF valutu NIŠTETNI i da su ove dvije presude obvezujuće za sve zemlje članice EU pa tako i za našu zemlju RH!! Ostale zemlje EU problem CHF (Švicarskog franka ) napominjem da su riješile na zadovoljstvo svojih građana .
Ostaje nam samo da vidimo kako i kada će kod nas proraditi Pravna država i naše Pravosuđe ,a koje nedvojbeno mora biti u interesu da zaštiti svoje građane od svih štetnih i opasnih posljedica na pravo za život i rad u RH .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.