SADA ZNAMO, JEDINI PROBLEM PRAVOSUĐA JE ZA DOM SPREMNI

DRUŠTVENE TEME

Dobroniću, ovo je pet ključnih podataka koje treba znati o HOS-u i njegovu znakovlju”

Ovu kolumnu pišem na traženje mojih prijatelja bojovnika HOS-a, a vezano za izjavu Radovana Dobronića, predsjednika Vrhovnog suda u svom današnjem nastupnom intervjuu za jedan dnevni list.
Dobronić je izjavio slijedeće: „poklič Za dom spremni nedopustiv je u bilo kojoj prilici. Ne može tu biti neka fluidna razlika poput one da je u nekim uvjetima taj poklič dopušten, a u nekim nije. Stvari su jasne : pod tim su pokličem ljudi bili ubijani bez ikakvog povoda i razloga , na temelju nepojmljivih kriterija koji ne mogu i ne smiju postojati. Tu nema nikakve dvojbe. To je civilizacijsko pitanje“, završava Dobronić.
Stoga sam pozvan pravno, činjenično, ustavnopravno i povijesno podučiti sudca Radovana Dobronića i javnost koja ga podržava i koji kreće u nove napade na bojovnike HOS-a i HOS-ovo služeno znakovlje.
Prvo se treba podsjetiti tko je Radovan Dobronić?

Radovan Dobronić se preko noći s najniže sudačke razine uspeo na sam vrh te hijerarhije. Ovog ljeta je tom, sada već bivšem sucu Trgovačkog suda predsjednik Zoran Milanović ponudio da bude njegov kandidat za predsjednika Vrhovnog suda. Dobronić je pristao i, nakon što ga je Sabor izabrao, ovog tjedna u ponedjeljak je prisegnuo.
Žalosna je da je predsjednik Vrhovnog suda donosi politička ili čak možda osobna pravno dvojbena stajališta na temelju poznatih ideoloških „floskula“ u cilju blaćenja HOS-a i Domovinskog rata.

Stoga sam pozvan pravno, činjenično, ustavnopravno i povijesno podučiti sudca Radovana Dobronića i javnost koja ga podržava jer kreće u nove napade na bojovnike HOS-a i HOS-ovo služeno znakovlje.

Pozvan sam ponovno podsjeti javnost i predsjednika Vrhovnog suda što sam govorio o zakonskim uporištima o HOS-u i njegovom znakovlju na Okruglom stolu HOS-a 2016. godine u Zagrebu:

 1. Pokojna Vera Stanić i ja smo 1994. uspjeli uvjeriti predsjednika Tuđmana i ministra Šuška da se prizna status hrvatskog branitelja pripadnicima HOS-a;
 2. Predsjednik Tuđman je 1. listopada 1991. donio zapovijed (koju ju sam ja napisao) da postrojbe HOS-a ulaze u sastav zapovjedništava zbornih područja OS RH;
 3. Znakovlje postrojbi HOS-a službeno je odobrilo Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH;
 4. U Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji uvrstio sam pripadnike HOS-a(1996.);
 5. Grb Udruga HOS-a odobrile su službe Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade.

Prema tome, nema mjesta za tvrdnje i insinuacije o refašizaciji hrvatskog društva.
Govoriti danas o znakovlju HOS-a iz Domovinskog rata, sa stajališta Drugog svjetskog rata, nije niti povijesno prihvatljivo.
Pozdrav ‘Za dom spremni’ doživio je Domovinskom ratu drugačiju sudbinu.
Taj je pozdrav u srpsko-četničko-crnogorskoj agresiji postao antifašistički! Naime, ta je agresija imala sva obilježja fašizma, uključivši strategiju ubijanja civila kao primarni cilj.
Agresori su u Domovinskom ratu ubijali civile sa crvenom petokrakom i kokardom na kapi( ta činjenica Dobronića očito ne smeta!?).
Povijest ne počinje i ne završava na Drugom svjetskom ratu. Barem ne za Hrvatsku, koja je stvorena i obranjena u Domovinskom ratu od srpsko-crnogorske fašističke agresije i to razdoblje bi se konačno trebalo vrednovati u povijesti.
U Domovinskom ratu tom ratu zauvijek je obranjena neovisna Hrvatska i za Hrvate i sve građane koji u njoj žive i vole je, nema važnijeg povijesnog razdoblja. Zato to razdoblje treba poštivati i objektivno vrednovati. Vrijeme je za lustraciju hrvatske povijesti, za sve pa i za pozdrav ‘Za dom spremni’.
Dobroniću, od pozdrava „Za dom spremni” četnicima se ledila krv u žilama u Domovinskom ratu, jel to možda pozadina izjave?. Očito je da bi mnogi rado zabranili ratni stijeg bojovnika HOS-a, službeno odobreni stijeg u Domovinskom ratu.


Pero Kovačević

 •  
 •  
 •  
 •  

3 razmišljanja na “SADA ZNAMO, JEDINI PROBLEM PRAVOSUĐA JE ZA DOM SPREMNI

 1. I onda kažu da je sudstvo neovisno od politike…

  Pozdrav ‘Za dom spremni’ nije zabranjen nijednim zakonom, potpuno je legalan i legitiman. To što se sucu Radovanu taj pozdrav ne sviđa, to je njegov osobni problem, ali nije i ne može biti osnova za bilo kakve presude.
  Osnova je samo i jedino zakon Republike Hrvatske, a ne osobne želje Jože Manolića, Radovana Dobronića ili Budimira Lončara.

 2. Odakle ti pravo, Radovane Dobroniću, da “nedopustivim” proglašavaš pozdrav pod kojim je tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH, na Oltar Domovine svoj život položilo više od sedam stotina hrvatskih vitezova?!

 3. DOBRONIĆU, TKO SI TI DA IM SUDIŠ? Insignije palih vitezova ne može nitko zabranjivati!

  Domovinski pokret jedina je parlamentarna politička stranka čiji zastupnici nisu bili za izbor novog predsjednika Vrhovnog suda RH, Radovana Dobronića. Da smo bili u pravu pokazuje i njegova prva izjava, kojom najavljuje zabranu pozdrava HOS-a i tvrdi kako je ‘Za dom spremni’ nedopustiv u bilo kojoj prilici…

  Unatoč pravednoj presudi u slučaju ‘franak’, DP je s pravom procijenio kako jedna presuda ne može biti dostatna kvalifikacija za izbor čelnog čovjeka sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj.

  Dobroniću, ne diraj u svetinje! Kada su hrabri HOS-ovci sa svojim insignijama, ginuli za državu u kojoj si ti sada predsjednik Vrhovnog suda, imao si dovoljno godina da budeš jedan od njih, ali taj put nisi odabrao. Odakle ti pravo, Radovane Dobroniću, da “nedopustivim” proglašavaš pozdrav pod kojim je tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH, na Oltar Domovine svoj život položilo više od sedam stotina hrvatskih vitezova?! Njihov je odabir bio da ratuju i ginu pod svojim znakovljem, i tvoje prijetnje danas, trideset godina nakon Domovinskog rata, nanose novu bol njihovim majkama, braći i sestrama, kćerima i sinovima.

  Domovinski pokret poduzet će sve legalne i legitimne korake koji su nam na raspolaganju, kako bi spriječili nečasnu nakanu novog predsjednika Vrhovnog suda RH, kao i svih onih koji su sudjelovali u ovom tragikomičnom izboru.

  Nažalost, za Radovana Dobronića digli su ruke i politički naivci, trgovci domoljubljem, kojima unaprijed iskazano stajalište novog predsjednika Vrhovnog suda protiv ‘ZDS’, nije bilo dostatno da mućnu vlastitom glavom. Dobronić je iskazivao i zaštitnički stav prema osuđenim udbašima, a niti ga bilo kakav oblik lustracije u hrvatskom pravosuđu nije osobito zanimao… Domovinski pokret, bez obzira na napade koje ćemo i ovoga puta posve sigurno doživjeti, ne pristaje na trgovinu nacionalnim svetinjama – ni pod koju cijenu! Suze majki palih HOS-ovaca obvezuju nas da ne uzmaknemo niti milimetar.

  P.S. Od predsjednika Vrhovnog suda RH očekujemo da ubrza procesuiranje onih koji su pod petokrakom i kokardom činili zlo Hrvatima od Vukovara do Dubrovnika, a ne da nastavlja s kriminalizacijom Domovinskog rata!

  #Domovinskipokret 🇭🇷

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *