Rukopis zla je isti

DRUŠTVENE TEME

Zdravko Mate Škokić

3.5.1991.
TÙĐMANOVO OBRAĆANJE DAN NAKON TERORISTIČKOG NAPADA NA HRVATSKU DRŽAVU U BOROVU SELU

VelikiDržavniciSeJasnoIzražavaju

Hrvatska javnost ostala je šokirana i duboko konsternirana krvoprolićem u Borovu Selu koje se dogodilo tog 2. svibnja 1991. godine, pogotovu okrutnošću srpskih terorista koji su zvjerski ubili 12 hrvatskih mladića – redarstvenika nakon što su ih planski uvukli u pripremljenu zasjedu.

Sutradan, odnosno na današnji dan 3. svibnja 1991., poslije održane sjednice Vrhovnog državnog vijeća Republike Hrvatske, putem medija, hrvatskom narodu, cjelokupnoj javnosti i posebno Srbima u Hrvatskoj obratio se predsjednik dr. Franjo Tuđman koji je rekao:
“Doživjeli smo najtragičniji dan u kratkoj povijesti demokratske vlasti, nakon jedva jednogodišnje pobjede mlade demokracije u Hrvatskoj. Suočeni smo sa, mogao bih reći, s početkom otvorenog rata protiv Republike Hrvatske.
Taj tragični događaj nije došao iznenadno. Mi smo suočeni svu godinu, od uspostave hrvatske demokracije, nove vlasti, s pokušajem izazivanja građanskog rata, oružane intervencije, s pokušajem obaranja hrvatske vlasti i suzbijanja suvereniteta Republike Hrvatske kojeg je ona navijestila usvajanjem svog novog Ustava. A posljednjih dana, te namjere i ti događaji očitovali su se u maltretiranju, u fizičkom i psihičkom teroru stanovnika sela Kijeva, zatim u mučkom ubojstvu redarstvenika u Polači, zatim u ranjavanju dvojice policajaca i odvođenju petorice ljudi iz sela Potkonje, napokon, došlo je do zarobljavanja dvojice hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu kraj Vukovara i onda do najtragičnijeg događaja – do pogibije dvanaestorice redarstvenika kada su pokušali osloboditi dvojicu zarobljenih svojih drugova policajaca u Borovu Selu.
Sve to govori da smo suočeni s veoma rasprostranjenom i razrađenom akcijom četničkih i velikosrpskih elemenata od Knina do istočnih sela Slavonije da rašire odmetnički pokret, da izazovu oružanu intervenciju Armije, da spriječe promjene na vrhu Jugoslavije u Predsjedništvu, da onemoguće raspisani referendum s kojim bi i hrvatski narod i svi građani Hrvatske mogli izraziti svoju volju, svoju demokratsku odlučnost o tome na koji način žele da izađu iz postojeće društveno-političke krize današnje Jugoslavije.
Koristim ovu prigodu da se obratim Srbima u Hrvatskoj, onima koji nisu na strani odmetništva, da se ograde od tih nasilnika i terorističkih akcija, jer te akcije, to odmetništvo, to narušavanje ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske dovodi, zapravo u pitanje normalan suživot srpskog pučanstva s hrvatskim pučanstvom, dovodi, znači, u pitanje i njihovu sadašnjost i budućnost, i za očekivati je da će se onaj glas koji se već do sada čuo od razboritih Srba u Hrvatskoj, da će se čuti u još jačoj mjeri i da će oni sami onemogućiti u svojim redovima one elemente koji zaista dovode i pitanje normalan suživot i sređenje prilika koje su na štetu Hrvatske u cjelini, Jugoslavije, a koje ne može trpjeti ni Europa.”
ŽELIMO LI UČITI IZ POVIJESTI? BLIŽE ILI DALJE, SVEJEDNO JE – RUKOPIS ZLA JE ISTI.

  • 49
  •  
  •  
  •  
    49
    Shares

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *