RAZMIŠLJA LI MINISTAR BANOŽIĆ O OSTAVCI

DRUŠTVENE TEME

ŠEST MRTVIH HRVATSKIH VOJNIKA U 40 DANA: RAZMIŠLJA LI MINISTAR BANOŽIĆ O OSTAVCI?!

BUJICA OTKRIVA: Zadnja žrtva je vojnikinja Tea Fat iz Vinkovaca! Jesu li joj mogli pomoći?

Šesta mirnodopska žrtva u Hrvatskoj vojsci, tijekom tek nešto više od mjesec dana, je Vinkovčanka Tea Fat – potvrđeno je redakciji Bujice iz vrlo pouzdanih izvora, bliskih MORH-u. Tri dana ranije, bombom se raznio časnik Vojne obavještajne uprave, 53-godišnji Zlatko Kozolić…

Vojnikinja Fat majka je djevojčice koja je tek krenula u školu, a u zadnjih godinu dana vrlo je često bila na bolovanju – što su nadležne službe Ministarstva obrane i Hrvatskih oružanih snaga, sigurno znale. Slučaj iz Vinkovaca je višestruko zanimljiv jer je Tea Fat, još kao tinejdžerica imala problema; nestala je nakon škole i zato što se nije pojavila u obiteljskom domu, za njom je pokrenuta velika potraga, no, tada je sve, na sreću, završilo bez tragičnih posljedica…

Jesu li i na koji način, specijalizirane službe unutar sustava obrane i nacionalne sigurnosti mogle pomoći mladoj pripadnici Hrvatskih oružanih snaga, koja dolazi baš iz grada iz kojeg je i resorni ministar, svakako je pitanje na koje ćemo teško dobiti odgovor, posebno, uzme li se u obzir hladno, birokratsko komuniciranje MORH-ove PR ekipe s novinarima. Ipak, ostaje gorka spoznaja da je ovo već šesti smrtni slučaj u ministarsvu koje vodi Mario Banožić, u tek nešto više od mjesec dana. Upravo je redakcija Bujice prva upozorila na, u najmanju ruku, čudne događaje, kada je, u vrlo kratkom roku, tragično skončalo troje hrvatskih vojnika. U petak, 09. srpnja ove godine, na području Varaždina pronađen je mrtvi hrvatski vojnik… Mjesec dana prije toga, u razmaku od samo dva dana – 08. i 10. lipnja 2021. pronađena su još dva mrtva hrvatska vojnika; vojni specijalac u Bjelovaru i dragovoljni ročnik na području Zagrebačke županije. Četvrti hrvatski vojnik poginuo je 03. srpnja u prometnoj nesreći kod Vrbovca, koja se dogodila izvan službe i riječ je o tragediji koju je zaista teško bilo izbjeći. U petak, 16. srpnja ove godine, bombom se raznio časnik Vojne obavještajne uprave Zlatko Kozolić, ostavivši iza sebe sina i suprugu… Kozolić je svojedobno svjedočio u aferi ‘Kamioni’, kada se sudilo bivšem HDZ-ovom ministru obrane Beri Rončeviću… U ponedjeljak, 19. ovog mjeseca samoubojstvo je počinila i vojnikinja Tea Fat iz Vinkovaca i upravo je to slučaj koji je medijski ipak otvorio cijeli niz pitanja – od (ne)pružanja adekvatne psihološke pomoći, problematičnog funkcioniranja sustava obrane, nadalje…

I dok pod ovako groznim okolnostima na onaj svijet odlaze hrvatski vojnici, ministar obrane Mario Banožić daje izjave – iz Amerike. Kad je bio u Hrvatskoj, uglavnom je šutio, bješao od kamera i brinuo se kako realizirati ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova te time osigurati ruku Pariza za svog šefa Andreja Plenkovića, koji bi za par godina mogao završiti u Europskoj komisiji. Banožićev prethodnik Damir Krstičević časno je podnio ostavku, iako su problemi u MORH-u kada ga je vodio ratni general, bili značajno manji, a vojnici mnogo zadovolljniji svojim statusom unutar sustava i društva u cjelini. Da se ovako nešto dogodi u bilo kojoj drugoj ozbiljnoj državi, pljuštale bi ostavke, a mediji bi ih agresivno i s punim pravom – zahtijevali. Usuđujemo se konstatirati; da ne daj Bože, u Ministarstvu vanjskih poslova dođe do samoubojstava petero zrinjevačkih birokrata, u službi ili izvan nje, Plenković bi već odavno sazvao izvanrednu sjednicu Vlade, a Milanović VONS.

TRAGEDIJE U HRVATSKOJ VOJCI – POZIV ODGOVORNIMA NA DJELOVANJE

Poštovani gospodine Milanoviću,
Poštovani gospodine Plenkoviću,

Hrvatska javnost je zgrožena događanjima koja potresaju Hrvatske oružane snage, kao i reakcijom na te tragične događaje. Činjenica da je posljednja dva mjeseca pet hrvatskih vojnika sebi oduzelo život je strašna i zabrinjavajuća vijest, a reakcija Ministarstva obrane na nju je neozbiljna i neadekvatna.

Raspolažem informacijama da je jedan od tragično preminulih vojnika imao vrlo važno zaduženje, kao i visok čin, a razlozi za tu osobnu tragediju su ujedno i visoka ugroza nacionalne sigurnosti.

I za to ​nepodnošljivo stanje odgovoran je general Ivica Kinder, o kojem sam Vam već pisala u dopisu od 22. veljače 2021. Kao što general Kinder neozbiljno i protupravno obnaša svoju dužnost, tako i vi gospodo niste reagirali na dokumentirane činjenice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, te niste generala Kindera razriješili dužnosti iako ste to bili dužni učiniti zbog njegovih postupaka koji su okarakterizirani kao kršenje elementarnih ljudskih prava.

Činjenica da ne odgovarate na dopise saborske zastupnice govori o neodgovornom načinu obnašanja vaših dužnosti ali i podcjenjivanju hrvatskih građana koji vas plaćaju i kojima ste odgovorni.

Vas hrvatski Ustav obvezuje na donošenje odluka, i nitko vam ne daje pravo da svojim ne-činjenjem i ne-donošenjem odluka ugrožavate hrvatsku državu.

Ako vojna obavještajna služba ne funkcionira i ne djeluje prema zakonu, onda ste dužni trenutačno donijeti odluke i spriječiti štetu zbog neadekvatnog funkcioniranja službe. Hrvatska je članica NATO-a, te nefunkcioniranje VSOA-e ugrožava ne samo obrambeni sustav RH, već i obveze prema NATO-u.

Zbog vašeg ne-činjenja i zadržavanja na poziciji generala Kindera dogodila se ljudska tragedija, a sudeći prema reakciji MORH-a vi planirate nastaviti na isti neodgovoran način, pokušavajući umanjiti i obezvrijediti ove tragične događaje.

Ovime vas pozivam da žurno utvrdite sve činjenice vezane uz smrt petorice hrvatskih vojnika, te isto tako donesete odluku po pitanju ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera. Upozoravam vas da ste dužni po Ustavu i zakonu, sprječavati zlouporabe te skrbiti za zakonito funkcioniranje svih tijela državne vlasti. Isto tako morate biti svjesni da, ukoliko kršite Ustav i zakon, ili tolerirate druge pri protuzakonitom djelovanju, preuzimate osobnu odgovornost za te iste postupke.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto
ZASTUPNICA

Na znanje:

  • Ministru hrvatskih branitelja, gospodinu Tomi Medvedu
  • Ministru obrane, gospodinu Mariju Banožiću
  • Saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, svim članovima
  • Saborskom odboru za obranu
  • Izaslanstvu Hrvatskog sabora u parlamentarnoj skupštini NATO-a, svim članovima
  •  
  •  
  •  
  •  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *