Rade li institucije svoj posao

DRUŠTVENE TEME

U ZEMLJI KRVI I IDIOTA*

O trostrukom ubojstvu u Splitu sve znamo. Mladić izluđen ucjenjivanjem i prijetnjama ubio je svoje zlostavljače. Banalna priča.
Nekako istovremeno dogodilo se i teško premlaćivanje umirovljenog policajca i teve zvijezde koji je ucjenjivao “biznismena”. Banalna priča. Za obračun s neprijateljem pripremio se i onaj dečko i onaj “biznismen”.
Ipak, medijsko pakovanje potpuno je različito. “Biznismen” je biznismen. Nije bijedni, nesretni klinac gole guzice. Onaj ga je pandur ucjenjivao, on se obratio policiji, policija mu nije pomogla, otišao je s “prijateljem” na “primopredaju” sto tisuća eura. Prije “primopredaje” su “biznismen” i njegova pratnja ucjenjivača poslali u induciranu komu. Zasad.

I gle?! Ovaj susret žrtve i kriminalca je “narušavanje javnog reda i mira“, tako javlja policija. Ovaj slučaj je “samoobrana”, priopćuje nam odvjetnik ucijenjenog.
Što je u Hrvatskoj samoobrana? To je kad se netko bogat brani od kriminalaca pa ih ili ubije ili pošalje u komu. Kad se od kriminalaca brani jadničak godinama zlostavljan od roditelja, sistema, Boga i dilera, onda je “samoobrana” potpuno isključena iz priče.
Ne znam mogu li biti jasnijI. Pokušat ću. I u prvoj i u drugoj priči na isti su način zakazali policija, pravosuđe, “sistem” ili kako se već zove sve ono što u ovom sranju koje se zove Hrvatska ne radi svoj posao otkako ovo sranje što se zove Hrvatska postoji. Dvije iste priče, a tako različite?

U Hrvatskoj se i dosad ubijalo, ubijat će se još. Ovo je zemlja krvi i idiota. Međutim, prvi put se dogodilo da se na zadnje noge, na užas “sistema”, digao “narod” i stao na stranu splitskog zločinca. Ili ipak samo nemoćnika koji je one izrešetao u samoobrani?

“Sistem” se s pravom brine. Ako je “narod” na strani ubojice, što ćemo s narodom? Do sad je “narod” bila krotka stoka sitnog zuba, tako joj je tepao naš pokojni Ćaća. Zašto je odjednom popizdio?

Bi li itko u ovoj zemlji stao na moju stranu kad bih ja “ugasio život” lika koji bi mi maltretirao dijete, naravno da na pomoć policije ne bih mogao računati? Bi li itko u ovoj zemlji stao na moju stranu kad bih upucao luđaka koji mi prijeti smrću i traži od mene deset tisuća dolara, naravno da na pomoć policije ne bih mogao računati?

Ili bi. Ili ne bi. Priznajem, ne bi me bilo previše briga. Uostalom, i ja sam idiot.

*Idiot, neobrazovana, neuka osoba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.