Promjene u Crnoj Gori

DRUŠTVENE TEME

Nino Mogorović

U Crnoj Gori je noćas, u dva sata i trideset minuta, izglasan zakon kojim je predviđeno da se državi vrate vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njezinom vlasništvu do 1. prosinca 1918. godine. Prijedlog je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana SPC-u. SPC u Crnoj Gori ima u vlasništvu 66 uglavnom srednjovjekovnih manastira, desetke crkava i drugih nekretnina.
Nakon osnivanja Kraljevine SHS 1918., Crnogorska pravoslavna crkva je ukinuta, a svu imovinu preuzela je Srpska pravoslavna crkva. Sada se u SPC-i i Srbiji bune jer smatraju da bi utjecaj SPC-a bio uškopljen i sužen, dok je s druge strane CPC pokrenula postupak za priznanje autokefalnosti u carigradskoj patrijaršiji.
Velikosrpski poslanici su napravili nered u Skupštini tako da je morala intervenirati policija koja ih je silom privela. Nereda ima i izvan Skupštine, a sam vrh Srpske pravoslavne crkve poziva Srbe na pobunu i prolijevanje krvi.
SPC je svugdje gdje djeluje epicentar velikosrpstva. Tako i u Hrvatskoj, u kojoj se međutim tolerira njihov rad i u tom velikosrpskom, antihrvatskom šovinističkom smislu. Crnogorci idu na definitivno raščišćavanje odnosa sa Srbijom i velikosrpskim pretenzijama, a anacionalna, neoliberalna, Plenkiyeva Hrvatska je u koaliciji sa velikosrpstvom preko Pupiyevog SDSS-a.
Umjesto da u tom pogledu radi ono što su pokrenuli Crnogorci, naime da se konačno isuši žarište velikosrpskog djelovanja kroz i preko SPC u Hrvatskoj, Plenky će za desetak dana biti nazočan na proslavi srpskog, a ne pravoslavnog Božića.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)