Pritisak banaka na medije i sudstvo

DRUŠTVENE TEME

Denis Smajo

EKSKLUZIVNO! MAIL KOJI JE HUB POSLAO MEDIJIMA!

Evo da vidimo što kažu banke na jučerašnju objavu Vrjovnog suda o nepostojanju zastare.

Ovo je HUB jučer poslao medijima, citiram:

“Šalje: HUB PR pr@hub.hr

Datum: 31. 01. 2020.

To: MEDIJI Mediji@hub.hr

Predmet: Očitovanje Hrvatske udruge banaka povodom novog pravnog shvaćanja Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske

Poštovani,

u nastavku šaljemo očitovanje Hrvatske udruge banaka povodom danas objavljenog pravnog shvaćanja Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske:

„U ime dijela banaka, HUB iznosi stajalište u vezi danas objavljenog pravnog shvaćanja VSRH-a. Smatramo da se danas objavljenim pravnim shvaćanjem VSRH-a, donesenim u cilju ujednačavanja sudske prakse, uređuje općenito postupanje u slučajevima utvrđenja ništetnosti ugovora u cijelosti i posljedica koje iz toga proizlaze.

HUB nema saznanja o konkretnim okolnostima formiranja ovakvog pravnog shvaćanja. Međutim, kad se govori o mogućem utjecaju takvog shvaćanja na problematiku kredita u CHF, važno je reći da prema postojećoj sudskoj praksi, pa tako i onoj Vrhovnog suda, krediti u CHF nisu proglašavani ništetnima u cijelosti. Iz tog razloga u ovom trenutku nije jasno u kojoj mjeri će ovakvo shvaćanje utjecati na postupanje sudova u sporovima vezanim uz CHF kredite.
Za kraj naglašavamo kako ovaj novi stav Vrhovnog suda Republike Hrvatske nije u skladu s primjenjivim pravom EU-a te praksi Suda EU-a.
Naime, Europska komisija i Sud EU u više su navrata potvrdili kako:

zaštita potrošača ne smije ići do te mjere da se pod krinkom te zaštite tolerira pasivnost potrošača te

zaštita potrošača ne zahtijeva ukidanje nacionalnih pravila o pravomoćnosti i razumnim rokovima, uključujući rokove zastare.

Dokidanje instituta zastare koje se u naš pravni poredak uvodi ovim novim stavom VSRH-a u stvari vodi suprotnom – po cijenu narušavanja pravne sigurnosti, potrošačima omogućuje da i nakon dugogodišnje pasivnosti ipak ostvare pravo na restituciju ukoliko se restitucija bazira na ništetnom ugovoru.“

S poštovanjem,

Ivan Hrvoje Maljković
Savjetnik za odnose s javnošću

Odnosi s javnošću
Hrvatska udruga banaka
Centar Kaptol, Nova Ves 17
10 000 Zagreb, Hrvatska”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.