Prekinuto djetinjstvo

DRUŠTVENE TEME

TKO JE PREKINO DJETNJSTVO 402 SMRTNO STRADALE DJECE! ZNA LI PUPOVAC IME KRVNIKA! KAKO SE ZOVU NEPRIJATELJI!?

Nisu verbalizirali, urlali, nego UBILI 402 NEVINE DJECE!

  1. svibnja 1992. – U napadu na Slavonski Brod stradalo petero djece

Početak svibnja 1992. donio je najteža stradanja djece u Slavonskom Brodu u Domovinskom ratu. U prijepodnevnim satima 3. svibnja na grad i prigradsko područje izvedeni su zračni i minobacački napadi.

U zračnim napadima izbačeno je 12 avio-bombi, takozvanih „krmača“, koje su prouzročile velike ljudske žrtve i znatnu materijalnu štetu. U gradskom naselju Jelas pogođena je obiteljska kuća. Zrakoplovna bomba razorila je zidove katnice i urušila stropove na podrum u kojem se nalazilo 14 civila. Uz dvije žene, u podrumu je smrtno stradalo petero djece: Andrijana, Dalibor i Marinko Marinković te Ivana i Marko Petrović.

Najmlađa žrtva imala je 20 mjeseci. Uz desetero poginulih, taj dan ranjeno je 27 osoba. Priča o stradanju djece u Slavonskom Brodu za Domovinskog rata iznimno je potresna i tužna. Naime, od posljedica izravnih zračnih i topničko-minobacačkih napada, zaostalog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava te neopreznog rukovanja oružjem poginulo više od tridesetero djece, a ranjeno 67-ero, većinom od ožujka do listopada 1992., tijekom najžešćih sukoba u Bosanskoj Posavini.

Najviše ih je smrtno stradalo upravo u svibnju 1992. Time je ovaj grad postao mjesto s najvećim brojem poginule djece. Javnosti je 2010. međuresorna „Radna skupina za izradu Registra djece poginule uslijed ratnih razaranja u Republici Hrvatskoj“ iznijela podatak o 402-oje smrtno stradale djece, ali popis nije konačan i nije sustavno provjeren jer ima manjkavosti. Uz poginulu djecu, u ratu protiv Republike Hrvatske ranjeno je više od 1000 djece, najviše u istočnoj Slavoniji.

Zbog teške sudbine i goleme žrtve slavonskobrodske djece, u gradu je podignut spomenik simboličnog imena Prekinuto djetinjstvo.
Branka Vlašić

  • 15
  •  
  •  
  •  
    15
    Shares

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *