POSLIJE MENE NEKA BUDE POTOP

DRUŠTVENE TEME

“POSLIJE MENE NEKA BUDE POTOP”

Odlazak ministra financija Marića je važan znak i može se tumačiti na dva načina: 1) obavio je poslove koje je trebao i koji su dodatno destabilizirali hrvatsko gospodarstvo i društvo i 2) na jesen će tek biti krš i lom pa se na vrijeme prebacuje u zavjetrinu.
Što se tiče obavljenih poslova ne smijemo zaboraviti da je Marić uz Vujčića i Martinu Dalić ispregovarao svih sedam poglavlja o pristupanju Hrvatske u EU iz sfere ekonomije i financija i potpisao ih. Sada je uz Vujčića i politički blagoslov Plenkovića pripremio sve da Hrvatsku uvedu u eurozonu, odnosno kako ja to volim reći u brzi vlak za Grčku jer ćemo nastradati ako se to dogodi.
Marić je bio dosljedan u provođenju neoliberalnog koncepta ekonomske politike; štitio je bogatije a siromašnijima dijelio mrvice uz osmijeh. Proveo je 4 kruga porezne reforme što je čista kozmetika kojom su se ljudi zabavljali računajući kolike će biti te mrvice.
Glede upravljanja javnim dugom nije aktivirao postojeći Ured niti razradio strategiju i politiku već je nastavio kao i prethodnici- kad je falilo novca odlazio bi vani i zaduživao nas pa je upravo danas objavljena informacija da je npr vanjski dug Hrvatske dostigao rekordnu visinu od 45 milijardi eura. Dok sam bio u Saboru u nekoliko navrata sam mu poručivao da hitno izvrši refinanciranje skupih kredita i obveznica onima jeftinijima jer su kamate bile niske. Nije mario za to pa je time trpao naš novac u ionako pune džepove bankara. Mogao je uštedjeti milijarde kuna.
U zadnje vrijeme posebno se istaknuo u ideologizaciji uvođenja eura čime je osramotio ekonomsku struku. Njegovo ključno objašnjenje za uvođenje eura bilo je da ćemo imati više koristi nego štete, čime je ovaj iznimno važan problem sveo na razinu kafanske rasprave.
Mora mu se priznati da ima posebno čulo pred nastup neke krize i kada treba dići sidro.. To je pokazao za vrijeme svoga rada u koncernu Agrokor gdje je bio jedan od ključnih ljudi. Znao je sve a kada su ga pitali što se to događa u Agrokoru pravio se da je „pao s Marsa“. Važan je član tzv. Borg grupe koja je na neviđen način restrukturirala Agrokor putem kriminalnog Lex Agrokora. Možda je i to jedan od razloga zašto je otišao jer u drugom poluvremenu utakmice oko Agrokora pokazuje se da je vještačenje i štošta drugo upitno pa se pila može okrenuti naopako.
Danas ga main stream mediji u udarnim emisijama opjevavaju kao najboljega ministra, profesionalca… i puštaju ode, a zapravo je on samo jedan u timu onih koji su svojim aktivnostima potapali hrvatsko gospodarstvo koje je umjesto stvaralačkog postalo trgovačko i rentijersko.
Zna Marić da na jesen dolazi krš i lom i da će državna blagajna biti još praznija. Osjeća nadolazeći uragan i potrese i bježi s broda. Kad-tad će morati odgovarati za pogubnu ekonomsku politiku koju je podržava, provodio i bio jedan od njenih ključnih aktera. Medijsko veličanje njegovog rada i mandata ima upravo za cilj da kod javnosti stvori i sačuva dobru predodžbu o liku i djelo čovjeka koji je hladno i predano radio protiv interesa hrvatskog gospodarstva.
Zato, već početkom jeseni moramo na sve moguće načine poništiti odluku Sabora o uvođenju eura masovnim građanskim otporom na sve moguće prihvatljive načine. Na jesen dolazi krš i lom od čega ne samo da nas nisu zaštitili Marić i kompanija, već su aktivno doprinijeli da do toga dođe.
Da upotrijebimo na kraju poznatu izreku Luja XV koji je gospođi Pompadur uslijed teške ekonomske i političke situacije u Francuskoj rekao: “Stvari kakve jesu trajat će dok potrajem ja, a moj nasljednik izvući će se kako bude umio. Nakon mene, neka bude potop!«

Ivan Lovrinović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)