Podrška Marinu Škibuli od oštećenika ne legalnih RBA zadruga

DRUŠTVENE TEME

Čakovec, Varaždin, Zagreb, Popovača, Krk, Poreč…, na Korzu u Rijeci, došli podržati Nezavisnu listu Marina Škibole. Lista broj 15.

  • Prva točka predizbornog programa NL Marina Škibole je borba protiv korupcije, posebice borba protiv korupcije u pravosuđu. Smatrate li da je hrvatsko pravosuđe odigralo ključnu ulogu u (ne)zaštiti građana od RBA nelegalnih zadruga ?

Da, hrvatsko pravosuđe odigralo je ključno ulogu u ne zaštiti oštećenih hrvatskih građana od nezakonitih RBA zadruga. Potrebno je prisjetiti se da je ” Zakon Škibola ” ili zakon o ništetnosti kredita plasiranih od Reiffaisen zadruga jednoglasno usvojen u Hrvatskom saboru, što predstavlja presedan.

Danas se ” Lex Škibola ” na žalost ne primjenjuje. Ključni trenutak se odigrao na Rabu kada je sutkinja Mirella Rodin ( i sama korisnica kredita RBA zadruge i čija je kuća još i danas pod hipotekom zbog 105 tisuća eura duga prema istoj RBA zadruzi), vodeći sudske procese na temelju tužbi oštećenika protiv Raiffeisen zadruga, uputila pitanje procijene zakonitosti ” Lex Škibola ” Sudu Europske unije, koji je u svojoj presudi srušio elemente iz tzv. Škibolinog zakona.

Isti je upit Sudu Europske unije uputio i Zadarski sud, iste godine 2007., ali se tom prilikom Europski sud očitovao da oni nisu nadležni.

Kako bi ” Zakon Škibola ” ipak bio u primjeni, po preporuci Suda Europske unije potrebno je izvršiti nadopune zakona i trenutno je postupak nadopune u saborsku proceduru. U ovom sazivu sabora nije došlo do nadopune, želim vjerovati da će do usvajanja nadopune ipak doći u novom sazivu sabora i da Marin Škibola opet odigrati ključnu ulogu jer sam uvjeren da će Marin potvrditi saborski mandat.

  •  
  •  
  •  
  •  

2 razmišljanja na “Podrška Marinu Škibuli od oštećenika ne legalnih RBA zadruga

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *