PET SVEUČILIŠNIH PROFESORA: DRUGI MIROVINSKI STUP JE U OGROMNIM GUBICIMA I TREBA GA HITNO NAPUSTITI

DRUŠTVENE TEME

PET SVEUČILIŠNIH PROFESORA: DRUGI MIROVINSKI STUP JE U OGROMNIM GUBICIMA I TREBA GA HITNO NAPUSTITI

Naša Izjava je reakcija povodom rasprave o II. mirovinskom stupu u emisiji Otvoreno HTV-a od 28. studenog 2022. urednice i voditeljice Zrinke Grancarić u kojoj je na jednostran i neobjektivan način prikazano stvarno stanje II mirovinskog stupa koji je u velikim problemima.
“Tema neuspjeha privatizacije javnog mirovinskog sustava po modelu Svjetske banke dugo je vremena “skrivana“ od očiju hrvatske javnosti. Hrvatski mediji uvelike ovise o oglašavanju financijskog kapitala, a u čijem su vlasništvu i obvezni mirovinski fondovi, pa oni nisu niti prenijeli vijesti kako su slične reforme provedene u drugim postsocijalističkim zemljama (Poljska, Slovačka, Mađarska, Estonija i ostale) ukinute ili su bitno redefinirale privatizaciju javnog mirovinskog sustava. Drugi stup nije niti izdaleka ostvario postavljene ciljeve. Tako Hrvatska ostaje još kao jedina članica EU s II. stupom i štoviše dio moćnih dionika koje podupire strani kapital zagovara povećanje izdavanja u drugi stup.
Međutim, učinci nove krize poražavajući su za obvezne mirovinske fondove, a o tome su nedavno opsežno pisali Večernji i Jutarnji list koji su se oteli kontroli oglašivača. Ova se tema još uvijek ne može probiti u hrvatskim „javnim“ medijima HRT-a. Tako je pokazala i rečena emisija u koji su pozvani sam sudionici koji bezrezervno podržavaju II. stup. U emisiji je izrečeno više lažnih informacija i stavova o prevažnom pitanju mirovinskog sustava.
Rezultati istraživanja nas koji potpisujemo ovu izjavu govore da su gubitci OMF-a u tekućoj godini nominalno oko 8 milijardi kuna, s tim da nije zarađeno još očekivanih oko 6 milijardi pa gubitak procjenjujemo na oko 14 milijardi kuna. K tome, procjenjujemo da je inflacija od oko 13% dobadano obezvrijedila vrijednost imovine OMF-ova za dodatnih oko 16 milijardi, pa je ukupni gubitak oko 30 milijardi kuna realno u odnosu na ono što je „obećano“ članovima OMF-ova. Od takvog gubitka nemoguće se oporaviti u dogledno vrijeme te vodi daljnjem samourušavanju mirovinske reforme. Krajnji je čas da se reforma planski zaustavi i ne prepusti kaosu.
Sve manji će broj umirovljenika odlaziti u mirovinu i s mirovinom iz II. stupa. Mirovinska osiguravajuća društva- MOD, koja isplaćuju mirovine iz II. stupa, moraju isplatu istih uskladiti s rastom inflacije. MOD-ovi se nalaze pod prijetnjom nemogućnosti isplate mirovina pa nam je tako izgledan propast ovog sustava kao ranije u Argentini.
Uz državne institucije kao što je HANFA, Hrvatska televizija očito još uvijek brani interese stranog kapitala, što je protiv interesa Hrvatske i njezinih građana. Mediji, među kojima bi trebali prednjačiti oni javni, trebali bi zagovarati i prakticirati javni dijalog o ovom prevažnom problemu, a kako bi se doprinijelo uspostavi, koliko toliko, održivog mirovinskog sustava u Hrvatskoj.
Živimo u okolnostima globalne neizvjesnosti čiji će makroekonomski šokovi produbiti probleme u društvu, a to će imati pogubno učinke na mirovinski sustav i na životni standard građana.
Hrvatska nije nikada imala, niti nakon uvođenje II. stupa, stekla nužne ekonomske uvjete koji bi mogli rezultirati pozitivnim efektima. Zbog II. stupa povećao se deficit prvog stupa, proračunski deficit, javni dug i Hrvatska je ušla u prekomjerni deficit i makroekonomske neravnoteže sa svim negativnim posljedicama.
Pozivamo Vladu da po uzoru na ranije spomenute postsocijalističke zemlje spasi privatizirani mirovinski sustav, ujedno spasi javne financije, spasi gospodarstvo koje nosi teret štete koju nanosi mirovinska reforma, spasi građane koji su postali trajno dodatno porezno opterećeni da bi se financirao „tranzicijski“, a zapravo trajni trošak mirovinske reforme, da time doprinese prevladavanju krize u koju sve dublje tonemo te stvori pretpostavke bržeg ekonomskog razvoja Hrvatske.”
Ovu Izjavu su potpisali sveučilišni profesori:
Prof.dr.sc. Gojko Bežovan
Prof.dr.sc. Ivan Lovrinović
Prof. emeritus Željko Garača
Prof.dr.sc. Drago Jakovčević
Prof. emeritus Ljubo Jurčić
Zagreb, 30. studenog 2022.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)