Opasno se zakuhalo na bliskom istoku Rusija i Kina podržale Iran

DRUŠTVENE TEME

Martin Pauk

Opcija Samson (“Samson option“) je strategija Države Izrael o sveopćem nuklearnom uništenju u slučaju napada na njih.
Kad su prošle godine Iranci oteli američke brodove, čak ni moćni SAD se nije usudio intervenirati jer je iranski ministar obrane na TV-u javno izrekao opasnu prijetnju.
Naime, rekao je kako je Iran svjestan kako vojno ne može parirati SAD-u te da stoga nema smisla ratovati sa “dežurnim svjetskim policajcem“, već da će sav svoj arsenal oružja ispaliti na – Izrael.
Tad su se Amerikanci povukli iz operacije iako je Trump već bio izdao naredbu za napad.

No, sad se očito nešto iza kulisa promijenilo i Trump je dao dronom ubiti najpopularnijeg Iranca uopće – Qassema Soleimanija, generala koji Irancima predstavlja ono što nama predstavljaju ban Jelačić i Ante Gotovina zajedno.

Zašto je to opasno?
Pa zato što u slučaju iranskog napada na Izrael dolazi do aktiviranja opcije Samson – službene strategije izraelske države, prema kojoj Izraelci na svoje neprijatelje (a ima ih) ispaljuju sav arsenal, a to je između 150 i 400 nuklearnih bombi/projektila.

Inače, prema Bibliji je Samson, kad je bio okružen tisućama Filistejaca (preci Palestinaca) svojim snažnim rukama povukao stupove hrama i srušio ga ubivši time sebe, ali i sve ostale. Zbog toga se i ova potencijalna operacija naziva “Opcija Samson“.

A dogodi li se to, svijet ulazi u 3. veliki rat – Rusija, Kina, Turci i saveznici s jedne strane, a zapad s druge.
Imam osjećaj da će za nas kao narod biti vrlo važno tko je u tom slučaju naš vrhovni vojni zapovjednik i koju ćemo stranu zauzeti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)