Onako kako se budemo ponašali prema našim bogatstvima, tako će se prema njima odnositi i turisti

DRUŠTVENE TEME

Miro Bulj

NAŠA JE DUŽNOST I OBVEZA ŠTITITI PRIRODNA I KULTURNA BOGATSTVA TE JAVNO I OPĆE DOBRO!

👉 Moj jučerašnji apel da nadležna tijela zaštite neprocjenjivo prirodno bogatstvo izvora rijeke Cetine, mediji su prikazali kao nesvakidašnji incident.

Premda je vijest prenesena uz senzacionalističke naslove te je prikazana kao incident, ljudi su jasno uvidjeli moju namjeru da se stane na kraj neredu koji cijelo ovo ljeto vlada na izvoru Cetine na kojemu posjetitelji, bez ikakve kontrole, svojim neodgovornim ponašanjem uništavaju jedinstveni prirodni fenomen radi pokoje atraktivne fotografije ili videa za društvene mreže.

Činjenica da nadležna tijela za zaštitu prirode mjesecima ne reagiraju pokazuje potpunu nebrigu države za naša prvorazredna prirodna dobra i bogatstva. Meni je takva nebriga neprihvatljiva!

Narodi i države koji ne vode računa o svojim prirodnim i kulturnim bogatstvima, o simbolima svog nacionalnog ili lokalnog identiteta, o svojoj tradiciji i vrijednostima ne mogu očekivati da ih njihovi gosti poštuju.

Brendiranje Hrvatske kao turističke destinacije u kojoj je sve dozvoljeno, u kojoj nema reda ili u kojoj se zakoni i regule ne poštuju nije vizija turizma koju trebamo slijediti.

U svakoj se uređenoj državi njezini zakoni moraju poštovati i svima biti poznati, pa i gostima, posjetiteljima ili prolaznicima.

No, da se razumijemo, moj apel zapravo se uopće ne odnosi na strane turiste koji naš jezik ne razumiju, nego na nas domaćine koji svojim primjerom moramo našim gostima pokazati kako se odnosimo prema svojoj zemlji, prirodi ili gradovima i naseljima.

Onako kako se mi budemo ponašali prema našim ljepotama i bogatstvima, tako će se prema njima odnositi i turisti.

Onako kako mi budemo održavali red i čistoću u našim gradovima i naseljima, tako će je održavati i naši gosti.

Dok te jednostavne činjenice ne shvatimo, ne možemo se nadati održivom razvoju i turizmu, nego ćemo se svakog ljeta iznova tobože skandalizirati vijestima o svakojakom neredu.

Onako kako mi budemo održavali red i čistoću u našim gradovima i naseljima, tako će je održavati i naši gosti.

1 razmišljanje na “Onako kako se budemo ponašali prema našim bogatstvima, tako će se prema njima odnositi i turisti

  1. Na jednoj strani imate hijene koje čerupaju Hrvatsku do kosti poput ovih HDZ kadrova u INA-i, a na drugoj strani kao njihov antipod imate Miru Bulja, hrvatskog branitelja, pripadnika legendarne Četvrte gardijske brigade, koji je bio spreman dati i život za Hrvatsku i koji se i sad kao lav bori da zaštiti Hrvatsku, njena nacionalna i prirodna bogatstva poput izvora Cetine.

    Što vam se čini koga dio medija više razvlači?!

    Ove HDZ-ove hijene ili tog časnog branitelja i političara?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)