nije bolesno samo Ministarstvo zdravstva bolesna nam je Vlada

DRUŠTVENE TEME

Ilija Vincetić

Ono, “kad netko krade kokoši, a vješaju ga za jaja”!!

Živjela demokracija!

Živjelo neovisno, istraživačko, stručno, javnom interesu okrenuto novinarstvo!

Živjela Vlada kojoj je interes države i naroda na PRVOM mjestu!

Ima li kraja ovom teatru apsurda?

Ministar zdravstva u bolesnoj Vladi Andreja Plenkiovića, po svemu sudeći, će pasti zbog propusta u popunjavanju imovinske kartice i (najvjerojatnije) zarađene imovine, a “preživio” je opravdane i neopravdane prigovore na katastrofalno stanje u resoru koji vodi!!

Ne dame i gospodi, nije bolestan (samo) ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Bolestan nam je cijeli ZDRAVSTVENI SUSTAV!

Nije bolesno (samo) ministarstvo zdravstva.

Bolesna nam je VLADA!!

Iduća Vlada, ako bude Hrvatska, cijeli će mandat potrošiti samo na ispravljanju štete koju su ove štetočine (u “mekoj” kohabitaciji između Kolinde Grabar Kitarović i Andreja Plenkovića) napravile.

Bez ulaženja u dublje analize, samo se osvrnite na zadnji set “PENDREK ZAKONA” iz intelektualno elitističkog ministarstva unutarnjih poslova, “resavsku školu” ustanovljenu u ministarstvu pravosuđa koje ad litteram prepisuje i “štanca” nove zakone (prilagodba EU “pravnoj stečevini”) ne vodeći računa o postojećoj legislativi, i primjenjuje ih ex tempore.

Pamti li netko koliko je vikenda bez žrtava na hrvatskim cestama nakon što je “pendrek efendija” predstavio (a Hrvatski Sabor usvojio) novi (drakonski) “Zakon o kažnjavanju sudionika u cestovnom”, pardon, trebao je to biti Zakon o sigurnosti u cestovnom prometu.

No, vratimo se ministarstvu “zdravstva”.

Cijeli svijet je na najvišu razinu podigao mjere opreza i prevencije od širenja novog “korona virusa”.

U Republici Hrvatskoj to izgleda ovako:
„Turisti koji su stigli iz kineske pokrajine Wuhan još su u Hrvatskoj. Iz HZJZ-u poručuju da se građani ne moraju brinuti. Skupina kineskih turista koji su u subotu prešli granični prelaz Bregana još su u Hrvatskoj. Stigli su iz grada Wuhana iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu da su o svemu informirani i kako nema potrebe da građani budu uznemireni. U namjeri da se smanje šanse za širenje bolesti, na aerodromima mjere temperaturu putnika iz Kine. Takva praksa je u zračnim lukama u SAD-u, širom Azije, a uvedena je i u Rusiji.U Hrvatskoj nema takve vrste kontrole koju epidemiolozi smatraju neefikasnom metodom. “To zahtjeva jako velika sredstva i angažman. Ne toliko da se kupi kamera, nego treba netko i gledati to. Kod svakog tko ima povišenu temperaturu nešto i poduzeti naravno, takvog čovjeka se mora odvesti u bolnicu naravno, pa dijagnostika, a u sezoni gripe, 99 posto onih koji bi našli imalo bi gripu”, poručio je Bernard Kaić, epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Ali, …:

„Zbog koronavirusa kineski radnici u Hrvatskoj pod posebnim nadzorom epidemioloških službi!!“

„Najveći broj kineskih državljana na gradilištu Pelješkog mosta!“

„(…) Umjesto toga uskoro će dijeliti letke na aerodromima putem koje će informirati putnike. Iako u Hrvatskoj sumnje nema, građani koji su putovali u zahvaćena područja se savjetuju da izbjegavaju bliski kontakt s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, da često peru ruke, izbjegavaju susret sa živim ili uginulim životinjama.
Putnici bi se trebali i javiti liječniku do dva tjedna nakon povratka iz Wuhana ako imaju povišenu temperaturu. No, ukoliko se razbole, protokol je drugačiji.
“Morali bi ih odvesti u bolnicu, u izolaciju, usput koristeći mjere zaštitne opreme, masku, rukavice, naočale da se ne zaraze i provesti dijagnostiku da se vidi radi li se o toj bolesti ili ne”, rekao je Kaić.
A najveći broj kineskih državljana, njih 500 je na gradilištu Pelješkog mosta. U Hrvatsku se idućeg tjedna s proslave Nove godine u Kini vraća 15 menadžera.
“Oni će se s godišnjeg odmora vraćati nakon što im godišnji istekne i nakon što u organizaciji naše kompanije u Kini prođu liječničke preglede”, poručio je Mario Tevšić, glasnogovornik kineske tvrtke.
A zbog moguće zaraze će zdravstvene preglede imati i u Dubrovniku.
“Oni su dobili pismene upute kako se ponašati u slučaju ako netko od radnika dođe iz tih zaraženih područja i bude imao simptome ili je bio u kontaktu s nekima od oboljelih. Ono što treba napraviti je obavijestiti našeg epidemiologa koji će dalje organizirati preglede”, kazao je Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. (…)“

Dosljedno!

Učinkovito!

Stručno!

Hrvatska je sigurna zemlja!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.