MOL-u ni kune, treba izaći iz arbitraže

DRUŠTVENE TEME

Vanđelić nakon arbitraže:
MOL-u ni kune, treba izaći iz arbitraže

Damir Vanđelić, koji je pet godina bio predsjednik Nadzornog odbora INA-e i svjedok u svim arbitražama oko INA-e, za TNT je komentirao gubitak arbitraže u Washingtonu. Tvrdi da se iz te arbitraže još uvijek može izaći, kao što se izašlo iz arbitraže sa Slovenijom, poništavanjem spornih ugovora.

“Bio sam svjedok na strani Hrvatske u svim arbitražnim sporovima, kao i protiv bivšeg premijera Sanadera u slučaju INA-e”, rekao je Vanđelić.

Smatra da je Hrvatska trebala izaći iz arbitraže, budući da “imamo pravomoćnu presudu da je ugovor o plinskom poslovanju nastao kaznenim djelom”.

“To je trebalo učiniti odmah kada je pravomoćna presuda za bivšeg premijera Sanadera stupila na snagu. Tako su mislili i odvjetnik Hanžeković i sudac Turudić“, rekao je.

Kako navodi, ovdje govorimo o trgovačkoj arbitraži.

“Dokument kojeg nitko nije vidio”

“Sud u Haagu i Washingtonu su trgovački sudovi. Ti sudovi, ako dođete s trgovačkim ugovorom, predmnijevaju da su potpisani u dobroj vjeri i bez počinjenja kaznenog djela. Da mi nismo potpisali takav ugovor, ne bismo trebali platiti ništa”, rekao je.

Kaže da se te ugovore može proglasiti ništetnima.

“Proglašavanje ništetnim se čini na trgovačkim sudovima u Zagrebu, a sve temeljem kaznene presude. Dakle, sve smo to mogli napraviti i prije. Ne znam uopće što smo čekali”, rekao je Vanđelić.

Navodi da se ovdje diskutira “o dokumentu kojeg nitko nije vidio”.

“Često smo u situaciji da platimo stotine milijuna kuna za nešto bez da vidimo presudu. Ne postoji niti jedan ugovor koji bi rezultat presude učinio javnim”, rekao je.

Poziva Vladu da objavi navedenu presudu.

“Na kraju krajeva, javnost po takvoj presudi mora platiti cijenu jednog Pelješkog mosta. Dajte da to vidimo”, navodi Vanđelić…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)