Miro Bulj

DRUŠTVENE TEME

Miro Bulj

Zapovjednik 126. brigade Ante Kotromanović i načelnik topništva Tonći Pezelj dali su zadaću Miru Bulju kao zapovjedniku VBR-a da neutralizira četničko topništvo i tenk kojim su oni s Opsjenjaka tukli radnike na obnovi minirane brane Peruča. Pod okriljem noći Bulj se sam, bez pomoći suboraca, s kamionom na kojemu je bio napunjeni VBR došuljao nadomak Opsjenjaka, zamaskirao se i stao čekati. Kad su četnici zapucali i otkrili položaj, Bulj je usmjerio cijevi VBR-a prema Opsjenjaku i ispraznio raketno spremište. Opsjenjak se pretvorio u oganj. S te točke četnici nikada više nisu ometali radnike na brani. Inače, Bulj je u ratu prošao sva bojišta, od Vrlike 25. kolovoza 1991. pa do konačnog oslobođenja zemlje.
U listopadu iz MUP-a prelazi u tek osnovanu 126. brigadu. Postaje časnik i dobiva čin zastavnika. Početkom 1994. godine zamrzava čin jer mu je to bio uvjet da prijeđe u 4. gardijsku brigadu. Tako je postao profesionalni gardist. I tu je napredovao, ponovno je postao časnik, a s činom poručnika umirovljen je 2007. godine.
I onda se događaju prošli parlamentarni izbori na kojima Miro Bulj, kao drugi na listi Mosta u 9. izbornoj jedinici, osvaja saborski mandat. Na opće, ali i osobno iznenađenje jer to, iskreno je priznao, ni u snu nije očekivao. Niti je Hrvatska očekivala ovakvog Bulja. A kad se već dogodilo, Bulj nije propustio priliku. Prometnuo se u jednog od najprepoznatljivijih saborskih zastupnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.