Maslenički most

DRUŠTVENE TEME

Hrvati Deutschland  Na današnji dan, 21. studenog 1991. godine hrvatski vojnici srušili su Maslenički most i tako spriječili potpuno okruženje već ugroženog grada Zadra i cijele sjeverne Dalmacije. Most je izgrađen 1960. godine.

Značaj Masleničkog mosta

S obzirom na okupaciju Knina i ostalih dijelova sjeverne Dalmacije i Like, Maslenički most je u ljeto i jesen 1991. godine bio jedina kopnena poveznica južne Hrvatske sa ostatkom zemlje.

Namjera komunističkih snaga JNA potpomognutih srpskim milicijama bila je rascjepkati Hrvatsku na nekoliko dijelova i razbiti njenu kompaktnost i povezanost. To su već učinili kod Okučana, a pokušavali su isto učiniti kod Podravske Slatine, doline Neretve s odsijecanjem krajnjeg juga, Masleničkog mosta i svakako stožerne i ključne točke veze sjeverne i primorske Hrvatske – grada Karlovca.

S obzirom da je okupirani teritorij sjeverno od ždrila bio pod kontrolom Srba, a Ravni Kotari sa Novigradskim morem su pali nedavno u srpskoj ofenzivi, da bi obranili grad Zadar branitelji ruše Maslenički most.

Tako su nastupili još teži dani za stanovnike Dalmacije i južne Hrvatske koja je bila pod stalnom prijetnjom i napadima srpskih i komunističkih snaga.

Povratak Masleničkog Ždrila u hrvatske ruke

Akcijom Maslenica početkom 1993. godine i briljantnom pobjedom Hrvatske vojske Masleničko Ždrilo je vraćeno pod slobodni hrvatski teritorij.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.