LAGALI STE NAM OKO EURA I SILOM GA UVELI – MORATE OTIĆI

DRUŠTVENE TEME

LAGALI STE NAM OKO EURA I SILOM GA UVELI – MORATE OTIĆ

Ovih dana smo svjedoci kako euro izaziva kaos u Hrvatskoj i kako smo postali predmetom sprdnje u svijetu. Prvoga dana Nove godine cijene mnogih proizvoda su podivljale, a premijer i guverner su nas mjesecima uvjeravali da će inflacija porasti samo 0,2%.
Ni sam ne znam koliko dugo sam pisao, govorio i uvjeravao, pa čak snimio 2019.g. video predavanje pod nazivom “Euro – novac bez države” i stavio na Youtube – a sve s ciljem otvaranja očiju da će euro za naše nespremno gospodarstvo i društvo biti tragedija. Prvi čin te tragedije već je nastupio snažnim rastom cijena.
Sada su svi najednom progledali ali još ne shvaćaju da je tako brzo pokrenut val rasta cijena. Po isprobanom obrascu Plenković je odmah za sve to optužio sve trgovce kao pohlepne i doslovno ih nazvao lopovima. Naravno da ima neopravdanih poskupljenja ali to je tržišna ekonomija i svatko može istaknuti cijenu koju hoće dok ga konkurencija ne spusti na zemlju. No, u Hrvatskoj zdrave konkurencije je vrlo malo. Ključnim segmentima ekonomije vladaju monopoli, oligopoli i karteli; od trgovačkih lanaca, banaka, telekom operatera itd. Ispada da su oni minirali uvođenje eura i okrenuli se protiv Vlade. Oni jednostavno nemaju povjerenja u ovu promjenu valute i snažno su im se aktivirala negativna očekivanja uvođenjem eura i to ugrađuju u cijene svojih proizvoda i usluga. Oni jasno znaju da je ovaj “hrvatski” euro slab, jer onaj jaki je u Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji… Dakle, shvatimo da u stvarnosti postoje i funkcioniraju nacionalni euri iako su novčanice formalno iste. Ali ono što iza njih stoji nije isto. Zato, između ostaloga cijene u Hrvatskoj rastu u odnosu na druge članice eurozone.
O svemu tome sam davno prije već govorio. Zvao sam i pisao oporbenim strankama na vrijeme da zaustavimo to ludilo uvođenja eura u katastrofalnim okolnostima. Nijedna oporbena stranka nije niti odgovorila, a kamoli se pokrenula. No, danas neki žestoko istupaju očito samo s jednim ciljem da ponešto ušićare. I to razumijem. No, ako su i oni stvarno progledali to može biti poticaj za konačni početak okupljanja jer bez toga nema smjene ove nepodnošljive vlasti koja nas je uvođenjem eura na silu ubacila u brzi vlak prema Grčkoj.
Ova fotka je nastala prigodom zadnje akcije ispred HNB-a kada smo održali tiskovnu konferenciju. Poruka na majici je više nego jasna.
Ponavljma, euro nema perspektivu i taj projekt će propasti. Mora propasti i vlada koja ga je uvela kao i rukovodstvo HNB-a. Hrvatska je ovim činom financijski okupirana do kraja, a od države imamo još samo simbole.
Slijedi nam ponovo teška borba za vraćanje države narodu, stvaranje prave Hrvatske narodne banke i povratak kune. Poraz koncepta globalizacije ide nam u prilog, ali je sve u nama. Kraće rečeno, slijedi nam nužnost potpune rekonstitucije društva i političkog sustava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)