Iskreno se nadam da zakon koji nema niti jedna normalna država neće proći

DRUŠTVENE TEME

Bez prethodne javne rasprave u saborsku proceduru upućen je prijedlog “Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima”. Ne samo da je taj zakon apsolutno nepotreban, jer za postupanje prema izazivačima nereda, kojih kod nas baš nešto i nema, policija ima na raspolaganju sasvim dovoljan kazneni zakon. Sada se prijedlogom novog zakona ide tako daleko da u blizini stadiona ili dvorane pred utakmicu može biti priveden svatko tko zakonodavcu i njegovoj službi na terenu nije tog trenutka po volji. Naime, u zakon su ugrađene odredbe koje vrlo opasno zadiru u slobodu pojedinca i njegove osobne slobode, posebno etiketirajući jednu skupinu. Previše je u njemu konstrukcija poput “saznanja o protupravnom ponašanju”, “opravdane sumnje” i “dojma” i može se dogoditi da policajac bolje od vas zna idete li uopće na utakmicu, bolje od vas zna da ćete se protupravno ponašati i bolje od vas zna je li vam hladno.

Policajac ovim zakonom, bude li usvojen zapravo postaje i procjenitelj, modni kritičar, glazbeni kritičar i sociolog također.
Zakon je predvidio zabranu nošenja odijevnih predmeta koji bi mogli poslužiti mogućem prikrivanju identiteta, zastave ili transparenta s porukom, pjevanja pjesama ili dobacivanja poruka kojima se iskazuje ili potiče mržnja…
Ima tu još kojekakvih bisera poput alkotestiranja koje nije pametno odbiti, a kazne su enormno velike, kako financijski tako i moralno, jer primjerice moguće je razdvajanje obitelji pred utakmicu.
“Veselja” ima u tom zakonu koliko ti srce želi, pa se predviđa kako: “protupravna ponašanja mogu biti ostvarena tijekom čitavog razdoblja od polaska, putovanja, trajanja natjecanja, do povratka sa športskog natjecanja”. S obzirom na trenutnu situaciju u pravosuđu i MUP-u gdje se ne zna što je u većem kaosu, pametan čovjek koji ne treba dodatne probleme, zaključit će da mu je bolje gledati utakmicu u komociji vlastitog doma.

Uz našu stadionsku infrastukturu, prođe li ovaj HDZ-ov zakon za godinu dvije zapitati će se sportski djelatnici, pa za koga mi upće igramo?…, jer stadioni će nam sasvim sigurno zjapiti prazni.
Izgleda da ekipa koja je potjerala stotine tisuća preko granice sada želi ovim zakonom dokusuriti i protjerati i ono malo mladosti što je u “lijevoj našoj” još preostalo.
Zapravo, odluči li se netko obračunati s problemima koji proizlaze iz navijačkih skupina, trebat će se pozabaviti s naručiteljima crtanja poljudske svastike i sličnim “anti” akcijama, jer nije problem u korisnim budalama koje rade što određenoj interesnoj skupini u datom trenutku odgovara.
Iskreno se nadam da zakon koji nema niti jedna normalna država neće proći, kao i da će oni koji ga pokušavaju progurati vrlo brzo otići.

Mirko Dukić i Marko Sladoljev

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.