HDZ ovi komunisti

DRUŠTVENE TEME

Nevenko

Peras

Nema niti jedne hrvatske stranke u rasponu od krajnje ljevice do krajnje desnice koja nije puna bivših udbaša i bivših komunista.

Najtemeljitiju studiju napravili su američki autori Paula M. Pickering i Mark Baskin u članku “Što učiniti? Nasljedstvo Saveza komunista Hrvatske”

U članku se navodi da je teško definirati koja je stranka prava nasljednica SKJ, obzirom da se članstvo rasulo na HDZ, SDS, HNS, a dio je ostao u SDP-u. Ukratko, Račanu je velik dio stranke otišao što u HDZ, što u četnike. Dakle, s pravne strane, SDP je nesporno slijednik SKH od kojeg je automatizmom preuzeo svo članstvo koje nije otišlo u druge stranke po gubitku izbora, kao i stranačku imovinu nekadašnje partije. Etnički Hrvati pristupili su, međutim, masovno Hrvatskoj demokratskoj zajednici, dok su se mnogi etnički Srbi odmah na početku pridružili Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) koja je povela pobunu protiv Hrvatske 1991. – 1995. Kasnije su se pridružili Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) Milorada Pupovca, krajem devedesetih. Najzanimljivije su brojke koje autori iznose: čak je 97 000 članova bivše SKJ prešlo u HDZ, dok je njih 46.000 odlučilo ostati u SDP-u, unatoč tome što je orijentacija HDZ-a bila antikomunistička. Od tih 97 000, njih 27 000 je to uradilo prije izbora koje je HDZ dobio, a 70 000 nakon toga. SKH-SDP je pak u samo pola godine pao s gotovo 300 000 na 46 000 članova, od početka do sredine devedesete.

U HDZ s figom u džepu…..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)