Dorh istražuje volontere a ne istražuje ne legalne rba zadruge

DRUŠTVENE TEME

BORIS VIDOVIĆ
Politički pritisci nad građanima

Ovih dana volontere i koordinatore naše inicijative „Istina o Istanbulskoj“ policija zove na obavijesne
razgovore. Saznali smo da je uputa došla od Državnog odvjetništva RH, na temelju kaznene prijave HNS-a i njenog predsjednika Ivana Vrdoljaka iz listopada 2018. Ta je prijava očito tada bila dogovorena s bivšim ministrom Lovrom Kuščevićem, jer se g. Vrdoljak pohvalio da je digao prijavu
čim je g. Kuščević objavio broj potpisa, a do tada su se rezultati „čuvali“ od javnosti u tzv. sigurnoj sobi u APIS-u.

Iako samu kaznenu prijavu nismo vidjeli, znamo da je g. Vrdoljak u medijima optuživao inicijative za upisivanje umrlih, maloljetnih i stranih državljana. Podsjećamo da je uloga volontera na štandu da prikuplja potpise, ali ne i da legitimira građane. Volonteri nisu bili niti ovlašteni, niti u mogućnosti provjeravati podatke koje građani upisuju, niti tražiti od njih osobne isprave. Neki su svoje OIB-oveznali napamet i nisu niti imali dokumente. Volonteri nisu mogli znati je li netko upisao nekog maloljetnog ili umrlog, ili se već jednom negdje drugdje upisao. Možda je netko i namjerno upisivao umrle, da bi se kasnije mogla optužiti inicijativa.

DORH bi trebao to sve znati. I dok, primjerice, nije pokrenuo istragu nad riječkim gradonačelnikom Obersnelom koji je zabranio našoj inicijativi skupljanje potpisa u Rijeci i time evidentno kršio zakon (što je potvrdio i Ustavni sud), on sada progoni nedužne građane i tretira ih kao kriminalce.

Apsurdno je da se naši volonteri sumnjiče za „organizirani kriminal“ i maltretiraju, a u isto vrijememnogi stvarni zločinci slobodno šetaju ulicama i stvarni nagomilani problemi u državi se ne rješavaju. Takvo postupanje smatramo zatiranjem demokracije, pokušajem zastrašivanja i političkim pritiskom od strane korumpiranih političkih elita na građane kojima se na ovaj način krše ustavna prava da slobodno izraze svoju volju na referendumu.

Ustavni sud nam još nije odgovorio na tužbe koje smo predali još pred godinu dana, u siječnju itravnju 2019., i u kojima smo ukazali na sve nepravilnosti u postupku provjere potpisa i odbacivanja referendumske inicijative.

Organizacijski odbor građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.