Deset milijuna razloga zašto je sudstvo trulo u državi Hrvatskoj

DRUŠTVENE TEME

10 MILIJUNA RAZLOGA ZAŠTO JE SUDSTVO TRULO U DRŽAVI HRVATSKOJ!

Gazda Ustavnog suda i njegova supruga imaju na računima preko 10 milijuna kn ušteđevine!

Miroslav Šeparović je dolaskom na Ustavni sud 2013, čini se, pristao na puno manje mjesečne prihode nego kad je bio odvjetnik. Bavio se zastupanjem tvrtki gdje je dobivao milijunske aranžmane s državnim tvrtkama, poput Plinacroa, Hrvatskih željeznica, Hrvatskih pošta, Ine i drugih.

Tada je, prema podacima iz imovinske kartice, zarađivao više od 2,6 milijuna kuna godišnje uz prihode od članstva u saborskoj sigurnosnoj službi od 51 tisuće kuna godišnje. Tada je na Ustavnom sudu, zarađivao 18.682,40 kuna mjesečno što godišnje iznosi oko 225 tisuća kuna.

Šeparović je suvlasnik (sa suprugom) čak pet stanova u Zagrebu ukupne kvadrature 528,55 metara i ukupne vrijednosti oko 7,9 milijuna kuna. Najveći stan ima 166,77 kvadrata, a najmanji 53,05 kvadrata. Vozi Audia iz 1999. koji danas vrijedi oko 40 tisuća kuna. Ima još četiri pokretnine u vrijednosti od oko 10 tisuća kuna te još dvije od 16 i 60 tisuća kuna. On i supruga godišnje dobiju po 74 tisuće kuna zarade od najma nekih od stanova.

Šeparović je suvlasnik vikendice od 100 kvadrata u Svetoj Jani koja vrijedi oko 370 tisuća kuna. Kako je porijeklom iz Blata na Korčuli, tamo ima kuću s okućnicom veličine 100 kvadrata koja je vrijedna oko 150 tisuća kuna. U Prižbi, također na Korčuli, ima i vikendicu od 100 kvadrata u vrijednosti od 740 tisuća kuna. Suvlasnik je poljoprivrednog zemljišta i ‘dvije ruševine’ na Pelješcu površine 1,25 hektara, a vrijednosti 90 tisuća kuna.

U kartici je naveo da posjeduje i tri pištolja, ulje na platnu s potpisom Nobila, druge umjetnine, ručni sat Omega iz 2005. koji je dobio na poklon. Deviznu i kunsku štednju dijeli sa suprugom, a na ime supruge prepisane su dionice INA-e u vrijednosti 43.200 kuna.

Kada je tadašnji premijer Zoran Milanović na konferenciji za novinare govorio o ‘jednom ustavnom sucu koji je zaradio milijune na honorarima s državnom tvrtkom Plinacro mislio je, očito, upravo na Šeparovića. Naime, prije nego što je postao ustavni sudac Šeparović je (kako su pisali neki mediji 2009. poput Nacionala) bez natječaja dobio posao za Plinacro težak tri milijuna kuna. Uz njegovo odvjetničko društvo, posao su dobila još dva ureda i zaradila isti iznos. Zašto je Milanoviću zapeo za oko ovaj jako bogati ustavni sudac, možemo samo naslućivati, no činjenice da je Šeparović HDZ-ov kadar, kum Vladimira Šeksa i da su lokalni izbori za gradonačelnika Zagreba blizu, mogu puno toga objasniti.

Upitan je li točno da je od državne tvrtke Plinacro, još kao odvjetnik, zaradio honorar od tri milijuna kuna za posao koji je dobio bez natječaja, odgovorio je načelno da je sve svoje odvjetničke poslove odradio po zakonu i naplatio ih po tarifi: ‘S tim odvjetničkim društvom nemam više ništa, samo supruga još tamo radi. Sve sam svoje poslove dobivao po zakonu. Dok natječaji nisu bili obavezni, nismo ni mi tako dobivali poslove. Kada je donesen zakon, poslove smo počeli dobivati isključivo preko natječaja.’

Rekao je da su s tvrtkom Plinacro radili od 2000., i to na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na plinovodima. Tvrdi da se ne sjeća konkretnog posla od tri milijuna kuna honorara. ‘Nikad nije bilo primjedbi na naš posao’, istaknuo je Šeparović.

Nakon 8 godina predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparić sa suprugom uspio je proteklih godina uštedjeti pozamašan iznos.

Supružnici Šeparović, šef Ustavnog suda i poznata zagrebačka odvjetnica, danas u različitim valutama imaju čak 10 milijuna kuna ušteđevine. Miroslav Šeparović ima plaću 26.000 kuna neto, a njegova supruga Ljerka u odvjetničkom uredu zarađivala je 71.000 kuna mjesečno. No, više navodno ne radi radi ozljede na radu, nadamo se da nije radi brojenja i nošenja 10 milijuna kuna…?

Gospođa Šeparović je tako prijavila malenu štednju od 2,6 milijuna kuna i oko 815.000 eura. Njezin suprug uštedio je 22.500 dolara, 163.000 eura i 135.000 kuna.

Za razliku od njega, predsjednik Vrhovnog suda RH Đuro Sessa pod nadimkom Đuro Kesa sa suprugom je uspio uštedjeti tek oko 47.000 eura. No, Sessa zato mjesečno zarađuje više od kolege mu Šeparovića.

Prima ukupno oko 32.300 kuna neto mjesečno: plaća mu je 23.000 kuna, naknada kao predsjedniku Državnog izbornog povjerenstva 5600 kuna, a još 3700 kuna dobiva od imovinskih prava.

Na edukacijama, kao ekspert Vijeća Europe i iz drugih angažmana godišnje dodatno zarađuje i ukupno 169.000 kuna.

Više nemamo apsolutno ništa za dodati a ostatak zaključivanja smisla i sadržaja članka prepuštamo građanima koji to sve financiraju i plaćaju…

Tamo gdje prestaje razum tu počinje hrvatska stvarnost.

ĐURO #SESSA #MIROSLAV #ŠEPAROVIĆ #USTAVNISUD #UŠTEĐEVINA #VRHOVNISUD

  • 11
  •  
  •  
  •  
    11
    Shares

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *