Denis Smajo :Kako nas pljačkaju banke

DRUŠTVENE TEME

Denis Smajo

Meni su prošle godine naplatili skoro 1000 kn naknada. To je pola registracije auta. A koliko je nas, razmislite malo.

Evo moj mail prema HNB-u:

“Poštovani,

Sad s vremenskim odmakom možete dobro vidjeti da sam bio u pravu kad sam vas upozoravao da vaše mjere oko standardizacije naknada banaka neće donijeti nikakva rasterećenja građana.

Dapače, i dalje je prisutna “šuma” raznovrsnih naknada gdje je nemoguće snaći se prosječnom potrošaču, što banke iskorištavaju da SINKRONIZIRANO povećavaju naknade. Bankama je i dalje dozvoljeno uvoditi i imati stotine različitih naknada, a i one koje su ‘standardizirane’ su nesuporedive jer postoje varijacije unutar svake takve naknade. Dakle, postigli niste baš ništa, baš kao ni s uvođenjem osnovnog računa.

Rezultati poslovanja banaka govore da su banke drastično povećale prihode na račun povećavanja naknada. Donedavnu nezakonitu pljačku na temelju nezakonitih povećanja kamata koje smo uspjeli spriječiti pretvorila se u “zakonitu” pljačku na temelju povećanja naknada, jer vi opet ne radite svoj posao. Podsjećam da vaša uloga nije samo supervizija banaka i stabilnost financijskog sustava, već i zaštita potrošača. Svaka domena vašeg posla bi trebala imati jednaku važnost. Prekomjerna zarada banaka na račun visokih naknada ima lošiji rezultat po potrošnju građana i rast BDP-a. Vaš krajnji cilj bi trebala biti dobrobit ove države, a ovu državu ne čine samo banke, već i klijenti banaka koji su građani ove države. Shvaćam da banke imaju troškove i da moraju zaraditi, međutim, sramotno je koliko su ekstremno banke zarađivale svih ovih godina, pa čak i u vrijeme krize. Vi kao regulator ne možete sve prepustiti slučaju, vaš posao je da regulativom postignete optimalnu situaciju, gdje će banke pristojno zarađivati, i gdje će financijski sustav biti stabilan, ali isto tako gdje građani neće biti pretjerano opterećeni troškovima korišenja bankarske infrastrukture. Sada je situacija, baš kao i zadnjih 20 godina sramotna, jer je ovo daleko od optimalne situacije, debelo u korist banaka.

Upozoravam vas, iako sam gore stavio u navodnike da je ovo zakonita pljačka na naknadama, da je ipak riječ o nezakonitoj situaciji. Jer ovo SIMULTANO i istovremeno podizanje naknada od strane SVIH banaka ima elemente nezakonitog dogovaranja ‘ispod stola’, elemente udruživanja u kartel, čime je narušeno tržišno natjecanje, što ću ovih dana prijaviti i Agenciji za tržišno natjecanje. Upravo bankama i odgovara ovakva situacija, jer iskorištavaju netransparentnost naknada da mogu raditi što žele. Prosječnom potrošaču je i dalje nemoguće utvrditi koja banka će njemu na kraju biti najjeftinija, jer su naknade skrivene i konstantno se povećavaju.

Projedlozi:

Da ne ispadne da samo kritiziram, predlažem da bankama date obvezu da se za sve klijente omogući potpuno besplatan osnovni račun za primanje i jednokratno podizanje plaće. Ako već građani imaju obvezu plaću dobijati preko banke, onda je fer da građani mogu birati da izaberu najosnovniju uslugu primanja i podizanja iste plaće, bez ikakvih provizija i naknada. Tu se eventualno treba razmisliti da država za takve slučajeve plaća neku naknadu bankama jer je država uvela obvezu korišenja bankarskog sustava, ali to nije vaša domena. Ali ovo vam pišem zato da razmislite o tome da se i vi založite za promjene koje bi išle u korist građana, klijenata banaka.

Također predlažem da se razmisli o restriktivnijoj standardizaciji bankarskih naknada, gdje bi se bankama omogućilo strogo oko 20-30 naknada, bez varijacija, a da se sve ostalo zabrani. To bi jedino omogućilo pravu usporedbu naknada potrošačima, što bi onda omogućilo da bankarsko tržišno natjecanje zaživi. Klijenti moraju moći predvidjeti svoje troškove, naknade moraju biti transparentne i usporedive za prosječnog potrošača. Kad bi se poslušali moji prijedlozi, upravo bi tržište onda omogućilo da se postigne optimalna sutuacija, gdje bi naknade bile primjerene za građane, ali i za banke.

Nadam se da ćete poduzeti nešto jer banke svakodnevno podižu naknade i naplaćuju svakakve kvaziusluge koje su apsurdne.

Molim vas da ovaj moj mail proslijedite službi za zaštitu potrošača te Guverneru Borisu Vujčiću.

Lijep pozdrav,

Denis Smajo, suradnik Udruge Potrošač

1 razmišljanje na “Denis Smajo :Kako nas pljačkaju banke

  1. Hm, vi ste svi u Hrvatskoj naviknuti da vas pljackaju sasvih strana I na sve nacine, tako da pljacka banaka nije nista novo, cak prijedlozi i primjedbe idu sramezljivo u medije od predlagatelja, koji ni sami nevjeruju u mogucnost realizacije svojih prijedloga.
    BANKE BEZ NAPLACIVANJA IKAKVIH NAKNADA? PA NARAVNO, nije li im dovoljno sto imaju moj/vas/nas novac kojim raspolazu a za sto mi ne zaracunavamo njima naknade i ne pitamo ih kako ga trose? Molim vas pitajte moju banku-Lloyds bank! Hrvati, previse vas pljackaju, vrijeme je da kazete DOSTA.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.