Danas slavimo Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

DRUŠTVENE TEME

Zorica Gregorić

Danas slavimo Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Treba podsjetiti kako je prvo međunarodno priznanje bilo 19.12.1991. kada je odluku donijela država Island. Slijedila su priznanja Slovenije, Litve, Ukrajine, Latvije i Estonije. 13.siječnja priznala nas je Sveta Stolica, a 14.siječnja San Marino. Potom 15.siječnja slijedi priznanje zemalja Europske zajednice te Kanade i Australije.

Hrvatska je tek 22.svibnja 1992. primljena u Ujedinjene narode, a do tada već su je priznale i ostale zemlje svijeta uključujući Rusiju i Ameriku.

Predsjednik Franjo Tuđman, u obraćanju naciji preko televizije, te večeri je rekao:

“Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti”

Hvala hrvatskim braniteljima, domoljubima i svim žrtvama koji su svoje živote ugradili u temelje Hrvatske Države. Ti temelji su snažni i stabilnii, a na nama je odgovornost da država koju gradimo bude ona koju smo sanjali.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.