Chv posljedice ništetnosti

DRUŠTVENE TEME

Denis Smajo

APSOLUTNO NIŠTETAN UGOVOR = Ugovor koji ne postoji, ne vrijedi ni prije, ni sada, ni kasnije.

Što zapravo znači ništetnost ugovora, koje su posljedice i koja je matematika? (Svatko vraća što je dobio, a onaj koji je nepošten, plaća i zatezne kamate).

Evo jedan karikirani primjer da svima bude lakše za razumjeti:

Dobili ste recimo 100 kn kredita prije 5 godina. Vraćali ste 2 kn mjesečno (anuitet), i tako 5 godina redovno vraćali. Vratili ste 2x12mjx5g=120kn ukupno. Još u ovom trenutku ste dužni 50kn glavnice.

Da sad sud pravomoćno proglasi ništetnost ugovora zbog nepoštenosti banke, ovako bi se obračunavalo:

  1. Banka vama otpisuje dug, poništava se ugovor o kreditu kao da nikad nije postojao, dakle više niste dužni plaćati kredit.
  2. Dakle, briše se vaš dug (ostatak duga) od 50kn, više ne dugujete ništa po kreditu, jer on ne postoji više.
  3. Banka vama vraća sve uplate (120 kn).
  4. Banka na vaše uplate plaća zatezne kamate, recimo oko 80kn.
  5. Banka ukupno vama duguje 80+120=200 kn (uplate + zatezne kamate).
  6. Vi banci dugujete 100 kn (početna glavnica), bez zateznih kamata jer je banka bila nepoštena, što je pravomoćno utvrđeno u kolektivnoj tužbi (ne plaćate zateznu po članku 1115. ZOO).
  7. Pod brojem 5. i 6. – ova dva duga se prebijaju, pa ispadne da vama banka mora platiti 100kn. (Uplate+zatezne-poč.glavnica odnosno 120+80-100).
  8. Brišu se hipoteke, jamci i ostala sredstva osiguranja koja su navedena u ugovoru. To naravno treba navesti u tužbenom zahtjevu da se briše. (Ako je posebno ugovoreno životno osiguranje s osiguravajućom kućom, to je posebno pravno pitanje da li se to može ništetiti, ovisno na koji način vam je prodano osiguranje, da li ste bili ucjenjeni itd, ali ja se s tim ne mislim baviti, to treba konzultirati svoje odvjetnike).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.