BORG, HDZ, HNB, DORH niz je nepregledan

DRUŠTVENE TEME

Trgovanje vrijednosnim papirima banaka. Hm. Zanimljivo je da jedan portal objavi da je 40 zaposlenika HNB trgovalo bankarskim dionicama. Ne moram napisati da je to kazneno djelo koje se popularno zove kriminal bijelog ovratnika. No zanimljivo je da su to informacije koje su u principu javno dostupne. Ok. Nije posao kaznenih postupaka pokrenut …ali sada su navodi novinara javni i izvidi i uhićenja su već trebali biti pokrenuti. Ili ekipe iz HNB, ako je to istina ili ekipe koja je podatke javno obznanila. Iz ovog je razvidno zašto HNB nije reagirao u slučaju CHF. A razlog je vrijednost kupljenih dionica. Moja banka je najviše puta spomenuta. A ja i bez toga znam s kim bankarim. I mogu samo napisati sa vrhunskim kamatarima i lopovima. A zašto je tako?Pa sad je jasnije kad vidimo tko ima dionice tih banaka. HNB je očito brana koja zaustavlja pošteno i zakonito bankarenje i dozvoljava da rade nezakonito i nepošteno. Sad gospodo novinari navalite i napadnite ih iz svih oružja pa nek DORH pokrene val …

Sada stupa pravna država na djelo. Ili nedjelo. Brzo će se znati. Nakon natpisa po medijima izvidi pa istraga.

Pa naravno da mu vjerujemo kad kaže da nije trgovao povlaštenim informacijama, a niti ima informacija da su to radili drugi.
Ne treba uopće dovoditi HNB u sumnju i u njihovo veliko poštenje, moral i etiku. Dokazano je da su banke bile poštene i da su valjano ugovarale bitne odredbe ugovora o kreditu, pa zato ugovori nisu ništetni.
HNB je radio svoj posao kako treba, nadzirao banke da se to ne dogodi i moramo im biti zahvalni što nisu dopustili pljačku građana.
On, u biti, hoće reći da se ovdje radi samo o politički montiranom procesu. Koliko su moćni kad usprkos ovakvoj aferčini još dobije termin u udarim dnevnicima kako bi obrazlagao. Umjesto da mu je policija i DORH već na vratima od prije 3 mjeseca…. Da čovjek ne povjeruje koliko bankari imaju moć.

 • 3
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

2 razmišljanja na “BORG, HDZ, HNB, DORH niz je nepregledan

 1. ZAŠTO PLENKOVIĆ ŠTITI VUJČIĆA?
  (dijelite)
  Ništa se u Hrvatskoj ne može riješiti bez Plenkovićevog znanja. To što je vrh HNB-a trgovao 20 godina vrijednosnicama određenih banaka,koje su sami nadzirali i imali povlaštene informacije, nije prije svega zakonsko – već vrhunsko etičko pitanje. Etičnost je temelj funkcioniranja bilo koje financijske institucije, a posebice središnje banke jer se na tome gradi povjerenje ili se ono ruši. Već sada vidimo da se nastoji ići u “istragu” svega ovoga i tražiti odgovor na pitanje: je li ta praksa korištenja povlaštenih informacija bila u skladu sa zakonom ili ne. Već odavno znamo da HNB nije nikada Zakonom o HNB-u branio svojim zaposlenicima da trguju na takav način vrijednosnicama banaka koje nadzoru. Očito se ide u tom smjeru kako bi se na kraju zaključilo da nije bilo protuzakonito. To što nije bilo etično uputit će im Plenković drugarsku kritiku da sve završi po poznatom obrascu: “pojeo vuk magare”.
  U tom smislu je angažirana HANFA (Hrvatska agencija za nadzor financijskih institucija) koju vodi kompromitirani Ante Žigman, koji je godinama radio u HNB-u i u dobrim je odnosima s Vujčiće, M. Dalić i drugim ključnim akterima mnogih nedovršenih afera; počevši od kriminalnog zakona Lex Agrokor, muljanja s mjenicama bez pokrića od strane faktoring društava, oko američkog lešinarskog fonda, slučaja Švicarac i drugih problema.
  Stvar je ovdje neoborivo jasna: vrh HNB-a je trgovao vrijednosnicama na temelju povlaštenih informacija j to je neobranjiv i neoprostiv etički prekršaj zbog kojega svi koji su to koristili moraju snositi posljedice. Sve ostalo će biti pokušaji razvlačenja i to mjesecima kako bi se javnost zasitila te afere i pala u zaborav.
  Uostalo, kako će Plenković maknuti Vujčića i ostale kada mu ovaj odrađuje posao uvođenje eura. kako god okrenemo, vidimo da sve afere na ovaj ili onaj način dolaze na vrata Plenkovićevog kabineta. On je duboko involviran u rad skupine Borg, aferu Vjetroelektrane i druge. Šef je stranke koja je osuđena kao kriminalna organizacija i koja je prožeta klijentelizmom i korupcijom. Očekivati od takve stranke i njenoga šefa da provodi zakon i bude na strani etike sasvim je nerealno.
  Ova afera previše bode oči. Vujčić je eskivirao čitav niz afera i velikih grešaka s ogromnim štetnim posljedicama po gospodarstvo i društvo. Nitko ne zna pravo stanje stvari i probleme u HNB-u jer je to potpuno interesno zatvorena institucija i država u državi. Koliko sam samo puta dok sam bio u Saboru izravno gledao i slušao HDZ-ovce i SDP-ovce kako jasno brane takvo ponašanje HNB-a pri tome mi se otvoreno smijući u lice. Sada nažalost u Saboru nitko se ne bavi HNB-om i bankama već trivijalnim temama.
  Vrijeme je da sve maske padnu u HNB-u, Hanfi i bankama. Ove institucije će više unesrećiti ljude od korone i bilo čega drugoga.
  Ponovit ću još jednom: HNB nije niti hrvatska, niti narodna a niti banka. Pokrovitelj svega toga su oni koji obnašaju vlast!

 2. Je li normalno da Boris Vujčić i njih još 7 imaju 2x višu plaću od Plenkovića i Milanovića? Njih “8 veličanstvenih” najviše zarađuju od svih HR činovnika! Guverner ima bruto plaću 71.889 kuna, Slavko Tešija, viceguverner HNB 77.403 kn ili 2x više od Milanovića i Plenkovića, 2,5x više od ministara, 10x više od prosječno uposlenog Hrvata! Za Sandru Švaljek dajemo 67.121 kune. Vujčić i njegova sedmorka koštaju mjesečno 528.581,89 kn, godišnje 12,66 milijuna kuna! Kad je Mislav Kolakušić u predsjedničkoj kampanji “izvalio” da želi 70.000 kuna razapeli su ga na križ, a mimo radara prošla nam je družina iz HNB, najplaćenija skupina državnih službenika koja nas je kroz osam godina stajala puste milijune. U međuvremenu su podrivali, prema Indexu i “Aferi guverner”, cijeli sustav i građane, omogućavajući sebi i njima još 40, trgovinu informacijama i vrijednosnim papirima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *