Ako možemo biti prevareni zbog svog glasa, više ne živimo u demokraciji

DRUŠTVENE TEME

Mirna Majić

Trump pobjeđuje na izbornim parnicama, za svaki slučaj ako niste čuli :

Trump je pobijedio u dvije trećine slučajeva na kojima su presuđivali sudovi.

~U zadnje vrijeme sve više osjećam kao da sam se vratio u komunističku Kinu. Mjesto na kojem svakodnevno, bez obzira koji kanal uključite, radio emisiju koju slušate ili koju internetsku uslugu vijesti na koju ste pretplaćeni (osim nekoliko) izbija ista tužna linija stranke.

Oligarhija je toliko samopouzdana da može manipulirati samim našim mislima -uostalom, oni kontroliraju tražilice, Twitter feedove i vijesti u trendu, a da se više ni ne trude sakriti što rade. Brisanjem računa predsjednika Trumpa svijetu je postalo jasno što provodi mali nevaljali Jack Dorsey: manijakalno brišući račune koji odudaraju od njegovih “istina”. I tko do sada ne zna da se Mark Zuckerberg specijalizirao za osmišljavanje algoritama koji su visokotehnološka verzija tretmana gljivama -držeći nas u mraku i hraneći nas konjskim gnojem.

Stranačka linija u vezi s predsjedničkim izborima 2020. godine, koju su agresivno promovirali američki korporativni mediji i Big Tech, sljedeća je: Nije bilo izborne prijevare jer su sudovi to rekli.

Obje su tvrdnje lažne. Ne samo upitno, već mrtvo u krivu.

Do sada, većina ljudi zna da su američki korporativni mediji i Big Tech agresivno i kazneno suzbili otvorenu raspravu o mogućim izbornim nepravilnostima.

No jeste li primijetili da su, da bi podržali svoju verziju stvarnosti, jednostavno prestali izvještavati o desecima tekućih parnica koje se polako probijaju kroz sudski sustav?
Oni će jednostavno dati opću izjavu u stilu “Trump je izgubio sve parnice koje su stigle pred sudove”.

Ponekad će ići dalje i sugerirati da je naš pravosudni sustav temeljito i nepristrano ispitao tvrdnje o izbornoj prijevari iznesene u tim tužbama i presudio da su potpuno neutemeljene.

Ništa ne može biti dalje od istine, kao što je otkrio fizičar John Droz. Droz je okupio tim svojih kolega znanstvenika i inženjera ,sve dobrovoljaci, kako bi izbliza pogledali pokrenute tužbe, koje su sve predmet javne evidencije, i sumirali rezultate. To nije lak zadatak, budući da je u vezi s predsjedničkim izborima 2020. Trump ili u njegovo ime pokrenuto 80 tužbi, a svaka od tih tužbi sastoji se od desetaka stranica podnošenja i odluka.

Sažeti izvještaj, nazvan “Tužbe za predsjedničke izbore 2020. povezane s izbornom integritetom “, uklanja suvišnu riječ koju su odvjetnici toliko voljeli, ostavljajući golu osnovnu parnicu: koja su pitanja bila u pitanju, kako su sudovi tretirali svaki slučaj, koji su dokazi objektivno analizirani i, konačno i najvažnije, tko je pobijedio, a tko izgubio.

Pa što su Droz i njegov tim pronašli?

Prvo, od ukupno 80 tužbi, 34 su povučene, konsolidirane s drugim tužbama ili su odbačene zbog pravnih tehničkih razloga kao što su nedostatak statusa, vrijeme ili nadležnost. Oni suci koji su odbacili tužbe nikada nisu čuli stvarne dokaze o nepravilnostima na izborima i / ili prijevari, jer nisu dopustili da se oni izvode u njihovim sudnicama. Takvi se slučajevi ne mogu računati kao gubitak za Trumpa. Ako išta drugo, oni su dokaz neuspjeha našeg pravosudnog sustava da se ,u trenutku nacionalne krize, zapravo pozabavi izbornom prijevarom.

Od preostalih 46 tužbi, 25 slučajeva je još uvijek u tijeku, tako da pobjednik i gubitnik tih slučajeva još uvijek nije utvrđen, dok je o 21 potpuno odlučeno. Riječ je o slučajevima u kojima je sud saslušao argumente, razmotrio sve relevantne dokaze i potom donio službenu odluku o meritumu.

Možda ćete se iznenaditi kad saznate da je od ovih 21 slučaja Trump pobijedio 14, a izgubio 7.

Drugim riječima, Trump je do danas pobijedio u dvije trećine predmeta koji su presuđivali na sudovima.

Ne očekujte da ćete ovo čuti u večernjim vijestima.

John Droz posebno napominje da, unatoč raširenim optužbama za masovne prijevare birača:

“…samo tri (3) od ovih parnica materijalno su se bavile nezakonitostima birača (građani glasuju dva puta, glasovi umrlih osoba, itd.). Zanimljivo je da su sva tri ova slučaja još uvijek otvorena.”

“Nadalje, samo tri (3) tužbe rješavale su netočnosti glasačkih strojeva (svrhovite ili slučajne). Jedan od njih je odbačen (zbog nadležnosti), jedan je presuđen (iako nije odobreno otkriće), a jedan je još uvijek otvoren (otkriće je odobreno).”

“Vjerojatno objašnjenje za tako malo slučajeva u ova dva područja jest da su pravno dokazivanje prijevara ili manipulacija automata za glasovanje dugotrajni procesi koji zahtijevaju značajan istražni rad i dokumentaciju. Jednostavno nije bilo dovoljno vremena za to prije ključnih točaka u procesu (poput Izbornog učilišta).”
Svaka čast Johnu Drozu i njegovom timu za pomoć u educiranju javnosti o tekućim pravnim naporima u osiguravanju izbornog integriteta.

Mislim da svi razumiju da, ako možemo biti prevareni zbog svog glasa, više ne živimo u demokraciji. ~
Steven Mosher
http://wiseenergy.org/Energy/Election/2020_Election_Cases.htm

  •  
  •  
  •  
  •  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *