VUJČIČEVI TAJNI SASTANCI

DRUŠTVENE TEME

VUJČIČEVI TAJNI SASTANCI

Guverner Vujčić se dva puta našao s predstavnikom američkog rizičnog, ili češće zvanog lešinarskog fonda “Knighthead” . Naknadno je priznao i treći sastanak. Najprije s mladim analitičarem, a potom s direktorom tog fonda.

Zamislite, službena bilješka s tog sastanka nije napravljena u HNB-u. HNB nije pojasnio zašto se Vujčić uopće na početku sastao s mlađim analitičarem nekog rizičnog fonda u periodu u kojem je Vlada u tajnosti pripremala Lex Agrokor, dok je taj isti Knighthead fond u netransparentnim okolnostima kupovao obveznice koncerna uz ogroman diskont.

Guvernerima središnjih banaka u sređenim državama ne pada na pamet da se nalaze s takvim likovima. To se dogodilo par mjeseci prije početka drame u Agrokoru pa postoji sumnja da je taj fond raspolagao nekim informacijama koje su mogle utjecati na tržište kapitala i druge poslovne kombinacije.

HNB je najprije donio odluku da javnosti ne obznani sadržaj mejlova i razgovora Vujčića i predstavnika Knightheada.

Povjerenik Vlade RH za informiranje poništio je tu odluku i naložio javnu objavu.

Umjesto da izvrši nalog Povjerenika za informiranje Vlade i odgovori na pismeni zahtjev N1 televizije za otkrivanjem sadržaja komunikacije, Vujčić je prije par dana odlučio ponovo sadržaj svojih razgovora proglasiti tajnim. Preciznije rečeno, rekao je da je predstavnik Knightheada označio svoje razgovore poslovnom tajnom koju on, eto, mora poštivati.

Da čovjek ne povjeruje! Znači, svatko s druge strane može sadržaj svoje komunikacije proglasiti poslovnom tajnom i to je dovoljan razlog da javnost ne može dobiti na uvid istinu!

Ovaj slučaj izvrsno potvrđuje ono što PH stalno govori, a to je da se HNB ponaša kao država u državi, a zakone i institucije RH ne priznaje i zbija šale s njima! Usput rečeno, sadašnjeg guvernera postavio je Milanović, a Plenković mu podario drugi mandat. To je ta “tvrda kohabitacija”.

Podsjetimo, HNB je u 2017. i 2018.g. ostvario gubitak od 3,1 milijarde kuna, i povećao vanjski dug Hrvatske za 3 milijarde eura.

Lex Agrokor je kriminalan zakon, komunikacija s predstavnikom Knightheada mora se objaviti, mora se istražiti utjecaj takvih komunikacija na trgovinu dionicama i obveznicama na Zagrebačkoj burzi i koji su se izabrani pojedinci možebitno obogatili na temelju povjerljivih informacija.

Sada nam je jasnije zašto se HNB plaši ulaska državne revizije. Očito je da slučaj “Knighthead” može otkriti prevažne informacije.

HNB je ogroman problem Hrvatske i moramo vratiti pod demokratski nadzor Sabora, a Sabor napuniti novim, poštenijim i stručnijim ljudima kako bismo državu konačno vratili u ruke građana. Za to nam treba vaša velika podrška.
Prilika za to su slijedeći parlamentarni izbori.

  •  
  •  
  •  
  •  

1 razmišljanje na “VUJČIČEVI TAJNI SASTANCI

  1. Predstvavnici Knigheada ne dolaze na razgovore da gube svoje vrijeme, nego da naprave posao. Tajna? HNB je najvaznija institucija u Hrvatskoj ,nemoze biti tajnih pregovora, i nemoze guverner sam pregovarati o bilo kakvom poslu,jer HNB nije njegova privatna stvar. Gdje je Drzavna revizija? Koje igre oni igraju? Oni nepitaju nikoga gdje i kada se pojaviti da obave reviziju. Jesu li placeni ili uvjereni da HNB “netreba” reviziju? Jeli revizija ikada obavljena u HNB? Jesu li ustanovili gdje su zlatne rezerve Hrvatske, zasto nisu cuvane u HNB (ako visepostoje pohranjene u Srbiji!!), tko ima kljuceve od trezora, tko ima pristup trezoru i slicna pitanja? Vujcic mora biti momentalno smjenjen, njegovo porjeklo imovine provjereno i Revizija i Vujcic odgovoriti na sva pitanja koja se ticu Drzave!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *