VSRH JE SAD REKAO DA FRANKERI IMAJU PRAVO NA NIŠTETAN UGOVOR

DRUŠTVENE TEME

DENIS SMAJO

EVO GA!!!! VELIKAAAAA POBJEDA ZA KONVERTIRANE KREDITE!!!!
VSRH JE SADA NESVOSMISLENO REKAO DA IMAMO PRAVO NA NIŠTETNOST UGOVORA/UGOVORNIH ODREDBI!

Vrhovni sud je krajem svibnja ove godine ukinuo negativnu presudu Županijskog suda iz Osijeka zbog konverzije!!!

Riječ je o CHF kreditu podignutom 2005. godine, u iznosu od 55.000 CHF. Kasnije, 2013. godine je kredit raskinut, a u veljači 2016. godine konvertiran u EUR na temelju zakona o konverziji. Tužba za ništetnost kamate i CHF valutne klauzule je podignuta negdje 2016. godine najvjerojatnije, a iste godine je Sud u Valpovu donio pozitivnu presudu za našeg frankera. Nažalost, 2017. godine Županijski sud u Osijeku negativno je preinačio cijelu presudu zbog konverzije, ali zato je sada Vrhovni sud napravio golemi iskorak i ukinuo presudu suda iz Osijeka.

Vrhovni sud je u svojoj odluci napisao da je Županijski sud iz Osijeka krivo ustvrdio da potrošač nema pravo na ništetnost kamatne stope i valutne klauzule zbog provedene konverzije i zato jer je ugovor bio ranije raskinut (otkazan).

Vrhovni sud RH je u svojoj odluci obrazložio da potrošač itekako ima pravo na utvrđivanje ništetnosti ugovora ili ugovornih odredbi, bez obzira na sklopljeni sporazum o konverziji, a koji je potpisan na temelju ZID ZPK. VSRH dalje tvrdi da Potrošač na ništetnost ima pravo jer su razlozi za potpis sporazuma o konverziji i razlozi za raskid ugovora nastali NAKNADNO, za razliku od razloga za ništetnost ugovora/ugovornih odredbi, koji su nastali od samog početka ugovora, odnosno od sklapanja ugovora.

Također je VSRH opet zauzeo stajalište da ne treba izvoditi nikakve dokaze za utvrđenje nišetnosti ugovornih odredbi jer je to već ranije utvrđeno kolektivnom presudom. Također je rečeno i da je teret dokaza na bankama ako misle da se kolektivna presuda ne odnosi na neki konkretan slučaj, što je izvrsno!

Bravo za sudsko vijeće VSRH u sastavu Katarina Buljan, Jadranko Jug, Branko Medančić, Gordana Jalšovečki i Slavko Pavković! Tako se sudi, u skladu s našim zakonima i u skladu s pravom EU!!!

P.s. obratite pažnju, Vrhovni sud se u ovoj presudi očituje i o našem pravu na kompletnu ništetnost ugovora u odnosu na konverziju! Dakle, VSRH kaže da konverzija nije i ne može popraviti NIŠTETAN UGOVOR ni ništetne ugovorne odredbe!!!

  • 42
  •  
  •  
  •  
    42
    Shares

10 razmišljanja na “VSRH JE SAD REKAO DA FRANKERI IMAJU PRAVO NA NIŠTETAN UGOVOR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *