Vrijeme kad starci kradu kruh zbog gladi

DRUŠTVENE TEME

Milivoj Špika

Tko otuđi malo kruha i jogurt je lopov, a tko ukrade milijarde ugledni je građanin..

Hrvatska je doista postala smijurija od države, i nešto radi čega me je sram i kao građanina. Zar je moguće da se uhićuju ovakvi „kriminalci“?? Zar je moguće da ovakve vijesti uopće mogu doći do javnosti, jer radilo se o malo kruha, jogurt, par jabuka i banana, što znači da je nekoga očito glad natjerala uraditi nešto ovako…. Gradonačelniče Bjelovara Dario Hrebak čitaš li ti ovo?

Naravno da ne opravdavam „krađu“, čak ni ovoliku, no kao čovjek moram kazati da se grozno osjećam čitajući ovakve stvari jer Hrvatsku nismo stvarali da bi se ovakve stvari mogle događati i nakon 30 godina demokracije…. demokracije u kojoj su umirovljenici osuđeni na kopanje po kantama ili krađom kore kruha u trgovinama samo da bi preživjeli. Naravno da o „uhićenoj kriminalki“ ništa ne znam, no sama pomisao da dotična nije imala tih 20 kuna za hranu u meni izaziva bijes na sebe samog i svih nas jer smo svi mi odgovorni za ovo što nam se događa.

Svi mi promatramo već gotovo 30 godina kako oni pravi lopovi svakodnevno čerupaju ovu već opustošenu državu radi koje su tisuće dale svoj život desetine tisuća bile raseljene ili prognane, da bi lopovi svih boja pokrali mirovinske fondove, oteli tvornice, poklonili ili rasprodali vrijedna zemljišta, izvore pitke vode, i što sve ne, i sve to svima nama ispred očiju a da nitko od njih nikako da završi iza rešetaka odnosno tamo gdje je lopovima i mjesto.

Procesi protiv lopova koji su razorili ovu zemlju iznutra više od svih ratnih razaranja traju beskonačno sa tendencijom da svi redom koristeći skupe odvjetnike te sve moguće i nemoguće pravne smicalice odu u zastaru, a ako neki od njih i bude osuđen onda to obično biva tek kao posljedica obračuna između lopova samih a ne kao posljedica funkcioniranja pravne države…..

Ne mogu za ovaj nemili događaj iz Bjelovara osuđivati ni onog „hrabrog“ zaštitara kao ni djelatnike trgovine koji su staricu zastavili i pozvali policiju jer su možda i sami u sličnoj situaciji poput „uhićene“. Svi naime znamo kakve su malo plaćeni zaposlenici koji rade u trgovinama, često bez plaćenih prekovremenih sati, radeći praznikom i nedjeljom, i usprkos svemu tome i dalje egzistencijalno ugroženi, baš kao i starica koju su zatekli sa malo kruha, jogurtom, jabukom i bananom…..

Kako normalan čovjek uopće može ostati ravnodušan na ovakve priče??? U isto vrijeme bahati predstavnici vlasti na doslovno svim razinama se toliko razmeću imovinom, za koju nerijetko ne mogu objasniti kako su je stekli, pa čak ni navesti i pobrojati sve što imaju nisu u stanju …. FUJ!

  •  
  •  
  •  
  •  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *