Vatikan kleči pred Kinom

DRUŠTVENE TEME

Mirna Majić

Papa Franjo odbija vidjeti Mikea Pompea i kardinala Zena
Zaslužni kardinal iz Hong Konga, Zen(88), putovao u Rim kako bi vidio papu Franju, ali je njegov sastanak otkazan. Kardinal Zen, za kojeg se kaže da je jako razočaran u Papu, uspio je preko svog tajnika oca Gonzala uputiti samo pismo upućeno Franji i u hotelu je čekao tri dana nadajući se pozivu ili barem odgovoru. Na kraju je, pored toliko šutnje, razumio papinski nagovještaj i napustio Rim. Nije očekivao tako ponižavajuće postupanje, ali papa Franjo nema vremena za susret s ljudima poput njega, ili Pompea, koji kritizira njegovo nesveto savezništvo s Kinom.

————————————-

~Vatikan i dalje kleči pred Kinom – nema papine publike za hongkonškog bivšeg kardinala

Unatoč sustavnom suzbijanju vjerskih prava građana od strane Komunističke partije Kine, glasovi u Vatikanu sve se više zalažu za produljenje sporazuma iz 2018. godine. To bi moglo biti posebno štetno za kršćane u Hong Kongu.

Sporazum između Vatikana i režima Kineske komunističke partije, koji je u početku sklopljen u Pekingu na razdoblje od dvije godine, istječe tek 22. listopada. Međutim, postaje očito da je Rim odlučan da ga produži – unatoč nedavnim upozorenjima američkog državnog tajnika Mikea Pompea da bi Vatikan napokon trebao pronaći jasne riječi o sustavnom kršenju vjerske slobode. Bivši kardinal Hong Konga Joseph Zen Ze-kiun čak je prethodnog tjedna putovao u Rim kako bi razgovarao s papom Franjom o tom pitanju. Međutim, Papa ga nije htio primiti.

Kardinal Parolin: “Vrijedno je nastaviti sporazum”

Kako portal “Vatikan vijesti” izvješćuje ,to će biti samo konačna odluka iz Rima u daljnjem tijeku listopada žele li pristati na produljenje propisa prakticira ad experimentum. Kardinal Pietro Parolin, kojeg se smatra utjecajnim, citiran je kako kaže: “vrijedi nastaviti”. Direktor Vatikana Andrea Tornielli također se oglasio u utorak u uvodniku za produženje. Napokon, opravdava ovaj stav, sporazum se odnosi “isključivo na postupak imenovanja biskupa”.
https://www.vaticannews.va/de/vatikan/news/2020-09/heiliger-stuhl-china-leitartikel-abkommen-ernennung-bischoefe.html

Kardinalni državni tajnik Parolin nedavno je izjavio da Vatikan namjerava samoinicijativno predložiti režimu u Pekingu da se sporazum nastavi u sadašnjem privremenom obliku. Još uvijek je potrebno vrijeme za “daljnje ispitivanje koristi za Crkvu u Kini“. Čak i ako je kriza u Coroni dovela do eskalacije “zamornosti i poteškoća”, čini se, prema Parolinu, “da je zauzet smjer koji vrijedi nastaviti, tada će se vidjeti”.

Pristalice sporazuma tvrde da on nije ni prvenstveno diplomatski ni politički po svom karakteru, već isključivo pastoralni. Jedinstvo i održivost crkve u cjelini ovise o jedinstvu katoličkih biskupa Kine s rimskim biskupom i sveopćom Crkvom. Cilj je “omogućiti katoličkim vjernicima da imaju biskupe koji su u punom jedinstvu s Petrovim nasljednikom i koje također prepoznaju vlasti Narodne Republike Kine”.

Konkordat zaključen 20. srpnja 1933. između Svete Stolice i nacističke diktature s Njemačkim Reichom, čija su osnovna obilježja ostala na snazi ​​i nakon 1945., povijesni je primjer sporazuma prema državnom crkvenom zakonu između Vatikana i totalitarne zemlje.

U to je vrijeme režim crkvi dodijelio neka prava, koja se također podrazumijevaju u slobodnim državama – međutim, biskupi su morali položiti zakletvu na vjernost državi i režim je imao pravo veta u slučaju imenovanja biskupa. Konkordatom su se nacional-socijalisti željeli postaviti kao totalitarno-socijalistička snaga u kojoj crkva uživa određeni slobodan prostor, za razliku od još agresivnijeg ateističkog Sovjetskog Saveza.

Inače, niti u jednom trenutku Vatikan s tim nije sklopio državni crkvenopravni ugovor, premda se nakon boljševičkog preuzimanja vlasti Rim u početku nadao da bi se de facto mogao prekršiti pravoslavni ruski kršćanin. Vatikan još nije zaključio konkordat s današnjom Ruskom Federacijom.

Dokument o “Pastoralnom vodstvu” namijenjen je pozivu za članstvo u “Domoljubnoj crkvi”
Sadržaj privremenog sporazuma sklopljenog s Pekingom 2018. godine uglavnom ostaje tih. Jedina službena najava bila je da je Vatikan prepoznao neke od biskupa koje je imenovao režim “Domoljubne udruge”, zamjenske crkve pod kontrolom Komunističke partije.

Kritičari sporazuma kao što je dugogodišnji kardinal Hong Konga, Joseph Zen Ze-kiun, s druge strane, govore o “rasprodaji” i izdaji vjernika koji su svoj vjerski život vodili pod zemljom i klonili se “Patriotske crkve”. Zen je govorio o činjenici da je iz Vatikana 2018. također prisiljeno nekoliko podzemnih biskupa da abdiciraju. Iznad svega, postoji još noviji dokument da i sam ima odlomak o “pastoralnom vodstvu” u kojem Vatikan izričito potiče kineske katolike da se pridruže “Domoljubnom udruženju”- iako je to, kao i papa Franjo, jednom priznao privatnoj publici da je to objektivno raskolnička udruga.

U intervjuu za Nacionalni katolički registar (NCR), kardinal Zen upozorava da bi se produženje sporazuma s kineskim režimom moglo pokazati kao šamar oko 375.000 katolika u Hong Kongu. Tamošnji biskup Michael Yeung umro je u siječnju 2019. Otada je kardinal John Tong vodio posao kao apostolski administrator.

Kako je izvijestio NCR, kardinal Zen želio je ponovno osobno razgovarati s papom Franjom o situaciji u Kini u Vatikanu u tjednu prije 26. rujna, kada se održao intervju. Nije bilo odgovora, navodno zbog poteškoća s rasporedom. 88-godišnjaku, koji je služio kao biskup u Hong Kongu od 2002. do 2009., bilo je zajamčeno da će njegovu poruku proslijediti Papin tajnik.

U intervjuu za NCR, bivši je biskup još jednom jasno dao do znanja koliko je važno pitanje popunjavanja otvorenog biskupija u Hong Kongu sada važno u vremenima suzbijanja demokratskog pokreta: “Biskupa nismo imali godinu i pol. Čitava je atmosfera trenutno vrlo politička, pa želim podsjetiti Svetog Oca da nam zaista treba biskup koji je dobar pastir svome stadu.”
https://www.ncregister.com/interview/cardinal-zen-appeals-to-the-pope-please-send-a-faithful-shepherd-to-hong-kong

Zen: “Situacija za kršćane u Hong Kongu slična je situaciji u Kini”
Prema Zenu, u Hong Kongu je Katolička crkva u vrlo sličnoj situaciji kao što već dugo postoji u Kini. Naravno, ako biste mogli završiti u zatvoru zbog svake vaše riječi, bilo bi poželjno ne provocirati režim. A trenutno je situacija u Hong Kongu izuzetno opasna, uključujući i za Crkvu: Ali ako to postane potrebno, još uvijek treba biti u stanju svjedočiti za istinu i za vjeru.”

U međuvremenu, američki državni tajnik Mike Pompeo posjetio je Vatikan . Ujutro je zajedno s kardinalom državnim tajnikom Parolinom i nadbiskupom Gallagherom prisustvovao kongresu američkog veleposlanstva pri Svetoj Stolici na temu vjerskih sloboda.

Američki državni tajnik podsjeća na katolički otpor nacistima i komunistima

Događaj je nazvan “Promocija i zaštita međunarodne vjerske slobode diplomacijom“. Pompeo se u svom govoru prisjetio svećenika Bernharda Lichtenberga, koji se u Katoličkoj crkvi štuje kao mučenik i blagoslovljen. Uhićen je 1943. nakon poziva na molitvu za progonjene Židove i javne kritike nacionalsocijalističkog režima. Duhovnik je umro nedugo nakon prijema u koncentracijskiom logoru Dachau.

Pompeo se također prisjetio uloge pape Ivana Pavla II u hladnom ratu, kada je pomogao prizvati savjest i srušiti željeznu zavjesu. Iz katoličkog svjedočenja vjere u lice nacionalsocijalizma i komunizma, Pompeo je pažljivo prešao na trenutnu temu Kine. Kao što je nedavno bilo u članku za časopis “First Things”, Pompeo je u Rimu naglasio da obrana vjerske slobode u svijetu također ovisi o kvaliteti vodstva kršćanskih crkvenih vođa – kao i moralnom svjedočenju onih koji su se oduprli progonu.

Pompeo upozorava Vatikan na smirenje
Nije bilo sastanka između Pompeja i pape Franje. Vatikan je rekao da žele izbjeći dojam da žele stati na stranu jedne strane trenutne američke predizborne kampanje. U Vatikanu je američkog državnog tajnika u vrtu San Damaso primio Papinski meštar ceremonija, biskup Guillermo Karcher.

U gostujućem članku za internetsko izdanje katoličkog američkog časopisa “First Things”, Pompeo je pozvao Vatikan da zauzme jasniji stav protiv ugnjetavanja vjerskih skupina pod diktaturom komunističkog režima u Kini.

“Nakon dvije godine postalo je jasno da Kinesko-Vatikanski sporazum nije zaštitio katolike od napada Partije”, napisao je Pompeo, “a kamoli užasan odnos prema kršćanima u cjelini, tibetanskim budistima, pristašama Falun Gonga i drugi vjerski vjernici”.

Pompeo je jasno stavio do znanja da je odgovornost crkve da se izjasni protiv režima koji krše ljudsko dostojanstvo i da podrži svoje vjernike: “Ako KPK uspije loviti Katoličku crkvu i druge vjerske zajednice donijeti će se ojačani režimi koji preziru ljudska prava, a cijena otpora protiv tiranije porast će za sve vjernike koji Boga cijene više od trenutno popularnog autokrata.

Vrijeme je za Lascheta – ali ne i za Pompea

Vatikanski diplomati i njemački mediji optužili su Trumpovu administraciju da je jasno rekla o zločinima protiv čovječnosti u Kini i pozvali Vatikan da preispita tiho gaženje režima u Pekingu kao “pokušaj uključivanja Vatikana u predizbornu kampanju”.

U svakom slučaju, posjet premijera Sjeverne Rajne-Vestfalije Armina Lascheta, kojeg je danas primio papa Franjo zajedno sa suprugom, zamjenikom Joachimom Stampom i izvršnim odborom zajednice sinagoge u Kölnu, Abrahamom Lehrerom, Vatikanu se činio manje neprikladnim. U individualnom razgovoru Lascheta i Pape bilo je riječi o zaslugama pape Ivana Pavla II, ponovnom ujedinjenju, izbjegličkoj krizi i pitanjima europske i vanjske politike.

Napisao Reinhard Werner 1. listopada 2020.

———————————-
Prvi korak u uništavanju čovječanstva je prekidanje veze između čovjeka i Boga. U stvarnosti, standardi ljudskog morala, kulture, strukture društva i rasuđivanja imaju božansko podrijetlo.
U brzom tijeku povijesti, vjera u Boga djeluje poput snažnog sidrenog lanca. Spašava čovječanstvo od utapanja u valovima.

Britanski filozof Edmund Burke rekao je: “Kad ljudi glume Boga, oni se trenutno ponašaju poput vragova.“

Ateizam zapravo mami arogantne ljude da glume Boga – i pokušavaju kontrolirati sudbinu drugih i društva.

  •  
  •  
  •  
  •  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *