Ustavni sudac Selanec ne poštuje hrvatsku himnu

DRUŠTVENE TEME

Tijekom intoniranja hrvatske himne na današnjoj inauguraciji predsjednika republike Zorana Milanovića – koja je sama po sebi bila sporna, jer se himna, kao niti zastava niti grb, u pravilu ne interpretiraju “umjetnički”, između ostalog zato jer su i zakonom propisani i jer su simboli države, sudac ustavnog suda Goran Senanec je držao – ruke na leđima!

Nepoštovanje prema nacionalnim simbolima od suca izabranog u kvoti SDP-a i nije tako iznenađujuće kad se zna da je Domovinski rat proveo izvan domovine, kaže da je bio premlad (rođen je 1976.)

On je trenutno najmlađi sudac Ustavnog suda – a 2016. je na sjednici saborskog Odbora za Ustav dobio samo jedan glas! Tada nije uspio dobiti podršku zastupnika, no u samo godinu dana sve se promijenilo.

On uživa veliku podršku nevladinih udruga, a prije toga je bio zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

U fokusu njegova rada su područja zaštite i promicanja temeljnih ljudskih prava i društvene jednakosti te pravo Europske unije. Zašto baš ravnopravnost spolova, pojasnio je svojedobno za Večernji list. ‘Još u studentskim danima opredijelio sam se za područje ljudskih prava, a na Michiganu me je najviše privuklo pitanje diskriminacije, nepovoljno postupanje prema nekome temeljem razloga koji ne održava stvarnu vrijednost pojedinca, a vi ga podređujete svojim interesima, stavljate ga u podređeni položaj, oduzimate mu autonomiju i postavljate se prema njemu kao da nije jednako vrijedan. Također, vrlo se živo sjećam telefonskog razgovora moje majke s kolegicama, kad je po svim kriterijima svojih postignuća i iskustva trebala napredovati na jednu od najviših pozicija unutar svoje kompanije, ali na kraju je tamo ipak završio muškarac, a njoj nitko nikad nije rekao zbog čega nije izabrana. Sjećam se tog njezina razočaranja i to da je moja majka doživjela nepravdu kao djetetu mi je ostalo upečatljivo’, kazao je Selanec. U Hrvatskoj inače 75 posto sudaca čine – žene.

Za legalizaciju istospolnih brakova u Hrvatskoj, iako je narod na referendumu rekao svoje, kaže da je “samo pitanje vremena”:

“To je pitanje vremena i za naše društvo koje se kreće prema tome. Već sad 14 država u EU ima punu bračnu jednakost za heteroseksualne i istospolne parove i to je više od 50% teritorija s više od polovine građana EU. Njemačka je priznanjem prava na brak za istospolne parove otvorila taj proces u srednjoeuropskom kulturnom krugu i pitanje je kad će je slijediti Austrija i Češka. U tom procesu je i Hrvatska i pitanje je hoće li to biti ostvareno referendumom ili izmjenom Ustava.”

Sa fb stranice Priznajem hr.

  •  
  •  
  •  
  •  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *