Sudac Željko Rogić usudio se reči da u hrvatskom pravosuđu ima nepotizma

DRUŠTVENE TEME

Još se nije rodio tko je u Hrvatskoj rekao istinu, a da to nije platio otkazom, šikaniranjem i torturom partije na vlasti.

Tu visoku cijenu platili su svi zviždači.

Od Vesna Balenović do Damira Sabljaka i suca Željka Rogića.

Podrška sucu Željku Rogiću ispred hrvatskog pravosuđa

“Ili ćemo mi sahraniti ovršnu mafiju, ili će oni sahraniti nas” rekao je publicist i novinar Darko Petričić na promociji knjige Ovršna mafija. Ista je stvar sa sudstvom i sa nezakonitim sudskim postupcima. Ne budemo li se držali zajedno u borbi protiv bezakonja, korupcije, nepotizma, pojest će nas jednooki ćoravi kiklop hrvatskog nepravednog sudstva.

Današnji skup potpore sudcu Željku Rogiću, žrtvi hrvatskog pravosuđa, je put kojim treba kročiti, zajedno sa istim ciljem i svrhom, ukazivati na pogreške i propuste u sudstvu i činiti sve da Hrvatska bude pravednija prema svojem narodu.

 1. 8. 2020. Skup potpore sucu Željku Rogiću
  Cijela galerija slika: https://www.hina.hr/galerija/10448872


Pružimo podršku ISTINI, spriječimo cenzuru govora.
Državno sudbeno vijeće u 13:00 sati, 26.08.2020. godine odlučuje o stegovnoj odgovornosti sudca Željka Rogića.
Nisu mu mogli oprostiti uspjeh, pa je postao objekt šikaniranja i odmazde!
Željko Rogić sudac je Općinskog suda u Zadru, bivši predsjednik toga suda. Sudac koji je javnost upozorio na nepotizam na sudovima. Zbog rodbinskih veza na koje je upozorio, smatrajući da se ne može održati sudačka nepristranost u sudskim sporovima u kojima su sudac, sudski vještak, zapisničarka i odvjetnik rodbinski povezani, ili su rodbinski povezani suci i sutkinje prvostupanjskih sudova, a o njihovim odlukama odlučuju u drugostupanjskim predmetima njihovi očevi, sudilo mu se pred šibenskim sudom gdje je u prvostupanjskom postupku osuđen. Ustavno pravo svakog građanina Republike Hrvatske je sloboda govora i mišljenja. Člankom 38. Ustava „Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa“.
Sudac Željko Rogić, u ulozi predsjednika Općinskog suda u Zadru dao je intervju u kojem je istaknuo nepotizam na sudovima kao jedan od ključnih problema u pravosuđu. Sudovi su premreženi nasljednim, rodbinskim pravom, gdje su pojedinci zauzeli gotovo sve pozicije u sudstvu i stvorili, kako je Rogić rekao na sudu, jednu monarhiju u državi koja je republika. Njegove izjave o nepotizmu na sudovima, posebice na zadarskom sudu, šibenski sud okarakterizirao je kao klevetu, iako je dovoljno bilo pribaviti rodbinske listove, kao dokaz da su zaposlenici sudova rodbinski snažno isprepleteni i da sudac Željko Rogić nije iznosio neistinu s namjerom klevetanja, već isključivo sa namjerom da se u pravosuđe uvede red i rad.
Sudac Željko Rogić, za vrijeme dok je obnašao funkciju predsjednika suda otvorio je vrata sudnice javnosti, bio je dostupan svim građanima, i odgovarao na sva pitanja te se zauzeo za rješavanje problema na sudu. U vrijeme dok je bio predsjednik suda bilo je potrebno samo 7 dana za uknjižbu, sada je potrebno skoro godinu dana. Sudac Željko Rogić, očigledno je načinio ogromnu pogrešku, pokušavši uvesti red na sud, postao je najveći problem zadarskog suda, ali očito i problem pravosuđa, jer Državno sudbeno vijeće 26.08.2020. godine odlučuje i o njegovoj stegovnoj odgovornosti.
Dok istovremeno Državno odvjetništvo odbacuje kaznene prijave protiv krivokletnika i osoba koje lažno svjedoče, sudovi osuđuju osobe koje govore istinu. Istina je trenutno, očigledno, najveći problem u Republici Hrvatskoj.
Građani ove zemlje od suda očekuju da bude jamac pravde, očekuju da vladavina prava sudu bude temeljna zadaća radi izgradnje stvarnog, a ne imaginarnog povjerenja javnosti u tu instituciju, a ne da se izjava i to tijekom obavljanja profesionalne dužnosti predsjednika suda, a koja sadržajno opisuje nepotizam i korupciju na sudovima smatra klevetom, te da sudac koji od suda i od institucija očekuje zaštitu, bude osuđen kao počinitelj kaznenog djela klevete zato jer je istinom ukazao na nepotizam i korupciju, a što je glavni problem ne samo u Hrvatskoj već i u ostalim državama članicama EU.
„Sud mora biti krajnje oprezan kada su mjere koje nacionalne vlasti poduzmu ili sankcije koje izreknu takve da odvraćaju pojedince od sudjelovanja u raspravi o pitanjima koja mogu legitimno zabrinuti javnost.“ (ESLJP Slava Jurišić protiv Hrvatske broj 79584/12 presuda od 08. veljače 2018.).
„Vidljiv je obeshrabrujući učinak, koji strah od takvih sankcija ima na ostvarivanje slobode izražavanja“.
Sve dok šutimo, tako će i biti. Zato, pružimo podršku Željku Rogiću, jer Hrvatska treba poštene suce i pravedno i pošteno pravosuđe.
Medije molimo da podrže ovaj skup potpore, jer sudac Željko Rogić ne bi smio biti ni procesno, a ni stegovno kažnjen zbog izgovaranja istine.
UDRUGA VERONIKA VERE, za pomoć i zaštitu žrtvama pravosuđa

 • 103
 •  
 •  
 •  
  103
  Shares

2 razmišljanja na “Sudac Željko Rogić usudio se reči da u hrvatskom pravosuđu ima nepotizma

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *