STAV GRAĐANSKE INCIJATIVE LEX FRANAK S OBZIROM NA PROVOĐENJE TZV. OGLEDNOG POSTUPKA NA VRHOVNOM SUDU REPUBLIKE HRVATSKE!!!

DRUŠTVENE TEME

STAV GRAĐANSKE INCIJATIVE LEX FRANAK S OBZIROM NA PROVOĐENJE TZV. OGLEDNOG POSTUPKA NA VRHOVNOM SUDU REPUBLIKE HRVATSKE!!!

Poznato je naime da je Građanska incijativa LEX FRANAK prošle godine svekolikoj javnosti predstavila Prijedlog Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu vezanih uz valutnu klauzulu švicarski franak ( CHF ), koji je potpuno usklađivan s europskim pravom i praksom EU Suda, u cilju konačnog obeštećenja svih 125.000 potrošača, čijim bi se donošenjem izbjegli mukotrpnih, skupih i neizvjesnih sudskih procesa.
S druge strane država, Ministartvo pravosuđa, Hrvatski sabor je rujnu 2019. u postojeći Zakon o parničnom postupku unijela i propisala primjenu tzv. oglednog postupka, kojim izmjenama postojećeg zakona je Vrhovni sud Republike Hrvatske dobio “alat” za rješenje sve većeg broja pokrenutih tužbi.
Već od samog donošenja tzv.oglednog postupka taj pravni institut po pitanju nepoštenih CHF kredita među dužnicima, odvjetnicima, ali i sucima nažalost unosi određene kontroverze.
Tako, trenutno jedini, prvi ogledni postupak koji je pokrenut temeljem pitanja općinskog suda u Pazinu, izaziva stvarno ozbiljne kontroverze.
Pitanje u tom oglednom postupku glasi: “….Da li je ništetna konverzija u slučaju kada su ništetne odredbe ugovora o valutnoj klauzuli i kamatnoj stopi…”.
Vrhovni Sud RH će vrlo brzo donijeti svoju odluku,ali to ponovno neće riješiti dugogodišnji problem svih 125.000 nepoštenih i nezakonitih CHF kredita.
U tom smislu Građanska inicijativa LEX FRANAK je osim zakonskog rješenja predlagala da se postavi pitanje u tzv. Oglednom postupku „ Dali su ugovori o kreditu vezani uz valutu CHF ništetni ako su ništetne bitne / glavne odredbe tog ugovora o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli ( cijeni i predmetu )?!
Vjerujemo da bi takvim pitanjem u oglednom postupku, a za što stvarno postoje sve zakonske pretpostavke prema Zakonu o parničnom postupku, a i na nacionalnim sudovima se prema našim informacijama, nalazi veći broj tužbi za ništetnost ugovora o kreditu vezanih uz CHF valutu, te s obzirom na činjenicu da je u poznatom kolektivnom sudskom procesu već pravomoćno dokazano da je 8(7) banaka ugovaralo ništetne odredbe o valutnoj klauzuli CHF i promjenjivoj kamatnoj stopi, Vrhovni sud Republike Hrvatske mogao konačno donijeti i zauzeti jedinstveni stav o nepoštenim i nezakonitim CHF kreditima, da li su ništetni ugovori o kreditu vezani uz valutnu klauzulu CHF, ili ne.
Vrhovni sud Republike Hrvatske bi na taj način primijenio i usvojio već zauzeta stajališta i poznatu praksu EU suda, a time bi nepobitno vratio vjerodostojnost i vjeru hrvatskih građana.

  •  
  •  
  •  
  •  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *