Slaven Letica piše otvoreno pismo predsedniku sabora

DRUŠTVENE TEME

Moje e-pismo predsjedniku Sabora g. Gordanu Jandrokoviću o “Slučaju Beljak” upućeno 14. siječnja 2020.:

Prof. dr. sc. Slaven Letica
Boškovićeva 16
10.000 Zagreb

Gospodin Gordan Jandroković, predsjednik
Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10.000 Zagreb

Predmet: Javna objava „cvrkuta“ (twitta) saborskog zastupnika Kreše Beljaka kojom se dovodi u pitanje smisao i sadržaj „Deklaracije o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. godine“ koju je Hrvatski sabor usvojio 30. lipnja 2006.

Poštovani gospodine Jandrokoviću,

Obraćam Vam se kao bivši saborski zastupnik, ali i kao priređivač i predlagač „Deklaracije o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. godine“.
Povod mom obraćanju iz dalekog Nairobija, glavnog grada nama prijateljske zemlje Kenije, je „cvrkut“ (twitt) saborskog zastupnika Kreše Beljaka kojim je glorificirao zločine počinjene u doba komunističke Jugoslavije nad hrvatskim političkim emigrantima, istodobno izražavajući žaljenje zbog toga što UDBA nije likvidirala još više takvih „fašista“ koji su, prema njegovom nastranom mišljenju, „pokrenuli sve ratove od 1991. do 1999. godine“.
Iako Vam je sigurno dobro poznat sadržaj njegova zastrašujućeg „cvrkuta“, ipak ću vas podsjetiti na njegov kontekst i sadržaj.
Nakon što je g. Renato Rančić na Twitteru objavio zapis u kojem je istaknuo da je i njegova obitelj bila meta atentatora te da je od 1945. do 1990. godine UDBA počinila preko 100 političkih atentata u hrvatskim zajednicama (SAD, Njemačka, Kanada i Australija), gospodin Krešo Beljak je napisao: “Više od 100? Očito ne dovoljno. Vidjeli smo tko je napravio s*anja i pokrenuo sve ratove od 1991. do 1999. godine. To su bili fašisti na području bivše Jugoslavije i ostalim zemljama koji su uspjeli pobjeći od UDBA-e.”
Taj zapis osporava samu bit, smisao i sadržaj „Deklaracije o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. godine“.
Posebice osporava bit, smisao i sadržaj točki sedam i devet koje glase:
Točka 7.: „Hrvatski sabor vjeruje da žrtve zločina totalitarnih komunističkih režima koje su još žive ili njihove obitelji, zaslužuju sućut, razumijevanje i priznanje za svoje patnje.“
Točka 9.: „Rasprave i osude koje su se dosad izvršile na nacionalnoj razini nekih država članica Vijeća Europe, kao i osude zločina totalitarnog komunizma koje sadrži Rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka (režima), obvezuje i Hrvatski sabor na osudu svakog i svih zločina koji su u ime totalitarnog komunizma počinjeni nad građanima Hrvatske i Hrvatima u zemlji i svijetu.“
Osobno smatram da je na zapis g. Beljaka trebao na adekvatan način reagirati DORH, jer u zapisu postoje neki elementi koji ukazuju na počinjenje kaznenog djela „javnog poticanje na nasilje i mržnju“ kažnjivog prema odredbama Kaznenog zakona RH (članak 325)
Kako se to nije dogodilo, a sasvim sigurno se i neće dogoditi jer Glavni državni odvjetnik pažljivo osluškuje što o konkretnom slučaju govore politički moćnici – Andrej Plenković ga je ocijenio „nenormalnim, nekulturnim, primitivnim i divljim“, a Davor Bernardić „nepromišljenim“ i „osebujnim“ – od Vas kao predsjednika Sabora očekujem da u posebnoj predsjedničkoj izjavi jasno i nedvosmisleno osudite riječi g. Beljaka jer one dovode u pitanje samu srž, smisao i sadržaj „Deklaracije o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. godine“.

Uz ufanje
Slaven Letica
Nairobi, 14. siječnja 2020.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *