SAZRELO JE VRIJEME ZA DONOŠENJE ZAKONA O OVJERI VLASNIŠTVA

DRUŠTVENE TEME

PLENKOVIĆU -SAZRELO JE VRIJEME ZA DONOŠENJE ZAKONA O OVJERI VLASNIŠTVA
Najnovija afera odnosno slučaj Ivana Žinića , neosporno ukazuje da su svi državni dužnosnici, bivši i sadašnji, od predsjednika Republike, premijera i ministara, do saborskih zastupnika, župana gradonačelnika i drugih visokih dužnosnika obvezni u dokazati zakonitost stjecanja svoje imovine. To bi bio prvi učinkoviti korak u borbi protiv korupcije.
Hrvatskoj je prijeko potrebno provesti cjelovitu i učinkovitu reformu pravosuđa te otkloniti sve neuralgične točke koje imaju za posljedicu ne djelovanja pravosudnog sustava, nefunkcioniranje pravne države i institucija sustava, pljačke i grabeži u priči zvanoj pretvorba i privatizacija na „hrvatski način“ i nesankcioniranja korupcije u javnom i državnom sektoru.
Sve to godinama sustavno podriva gospodarstvo, potiču mito i korupciju te stvara lošu sliku o funkcioniranju pravne države i izazivaju opravdano nezadovoljstvo hrvatskih građana.
U uređenim zemljama u kojima funkcionira pravna država i gdje institucije pravne države djeluju u skladu i na temelju zakona i načela vladavine prava minimalne su mogućnosti da bi uopće došlo do afere gradonačelnika Požege, afere „Janaf“ i mnogih drugih afera. Zašto? Odgovor je jednostavan pravna država funkcionira, a institucije djeluju u skladu i na temelju zakona.
Svi državni dužnosnici, bivši i sadašnji, od predsjednika Republike, premijera i ministara, do saborskih zastupnika, župana gradonačelnika i drugih visokih dužnosnika obvezni su dokazati zakonitost stjecanja svoje imovine.

Hrvatskoj je prijeko potrebno provesti cjelovitu i učinkovitu reformu pravosuđa te otkloniti sve neuralgične točke koje imaju za posljedicu ne djelovanja pravosudnog sustava, nefunkcioniranje pravne države i institucija sustava, pljačke i grabeži u priči zvanoj pretvorba i privatizacija na „hrvatski način“ i nesankcioniranja korupcije u javnom i državnom sektoru.
Sve to godinama sustavno podriva gospodarstvo, potiču mito i korupciju te stvara lošu sliku o funkcioniranju pravne države i izazivaju opravdano nezadovoljstvo hrvatskih građana.

Nažalost mi živimo u Hrvatskoj. Živimo u zemlji kojoj ne nedostaje afera. Dapače ima ih na izvoz. Svi se oni na riječima bore protiv korupcije, a ona kao i organizirani kriminal stalno jačaju. Jednu aferu zamjenjuje druga afera i taj niz traje godinama i trajat će dok god dužnosnici i političari imaju „šapu“ odnosno koriste institucije „legalno“ ili nelegalno za svoje političke potrebe. Bilo da je riječ o eliminiranju svojih protivnika ili neistomišljenika ili je riječ javnom prokazivanju i montiranju afera za čiste političke potrebe.
Niz godina ukazujem da u naš pravni sustav trebamo uvesti institut ovjere vlasništva kako bi smo konačno riješili pljačku i grabež u priči zvanoj pretvorba i privatizacija na hrvatski način te učinkovito sankcionirali koruptivno stjecanje imovine odnosno imovine koja je nesrazmjerna prihodima dužnosnika i tajkuna.
Zadnja korupcijska afera gradonačelnika Požege i župana Žinića, ukazuje da oni nisu iznimka, oni samo potvrđuju pravilo da korupcija stoluje godinama u visokoj politici i svim razinama funkcioniranja društva od općina, gradova, županija, javnih poduzeća i vrha države.
Ovaj nakaradni sustav vrijednosti koji godinama djeluje u Hrvatskoj i godišnje proguta oko 25 milijardi kuna, prema procjenama relevantnih međunarodnih institucija, nećemo dokinuti pravnim igrokazima vladajućih već jedino cjelovitom inventurom uvođenjem instituta ovjere vlasništva.
Sazrelo je vrijeme da raznorazni dužnosnici i „sposobni“ poduzetnici stave karte na stol i dokažu zakonitost stjecanja svoje imovine odnosno imovine članova svojih obitelji. Na ovaj način bi odvojili poštene političare od političara lopova, poštene poduzetnike od „sposobnih“ poduzetnika s jedne strane odnosno napunili državni i lokalne proračune oduzimanjem nezakonito stečene imovine dužnosnika i poduzetnika.
Korupcija je nepobitno omogućila mnogim dužnosnicima stjecanje nezakonite imovine na štetu državnog, gradskog, županijskog ili općinskog proračuna odnosno financijskih planova trgovačkih društava u pretežnom vlasništvu države, gradova i općina.
Putem ovog instituta riješit ćemo krađu i grabež u priči zvanoj pretvorba i privatizacija na hrvatski način te stjecanje imovine koja je nesrazmjerna prihodima dužnosnika i tajkuna.
Svi državni dužnosnici, bivši i sadašnji, od predsjednika Republike, Vlade, saborski zastupnici, župani, gradonačelnici, dužnosnici županija, gradova, općina, generali i drugi visoki časnici, te „sposobni„ poduzetnici obvezni su dokazati zakonitost stjecanja svoje imovine.
Nesrazmjerna i nezakonito stečena imovina svim dužnosnicima bez dokaza o zakonitom načinu stjecanja i pokrića prihodima dužnosnika, tajkuna i članova njegove obitelji bit će im oduzeta.
Nema uspostave učinkovitog pravog sustava bez sankcioniranja nezakonitosti počinjenih u pretvorbi i privatizaciji i učinkovitog sankcioniranja koruptivnog stjecanje imovine odnosno imovine koja je nesrazmjerna prihodima dužnosnika i tajkuna. Da bi to napravili moramo pod hitno uvesti pravni institut ovjere vlasništva.
Postupak ovjere vlasništva provodila bi Agenciju za povrat otete imovine.
Agencija za oduzimanje otete imovine u svim slučajevima eklatantnog i grubog kršenja pretvorbe i privatizacije će oglasiti u odgovarajućem postupku ništavnom svaku pretvorbu i privatizaciju za koju je u reviziji utvrđeno eklatantno i grubo kršenje propisa-oduzeti nezakonito stečeno vlasništvo u ostalim slučajevima počinjenih nezakonitosti kršenja propisa.
Agencija za povrat otete imovine će provesti postupak ovjere vlasništva, po načelu koliko si platio-u tome dijelu si vlasnik, odrediti rok za plaćanja neplaćenog do godine dana te u slučaju neplaćanja u propisanom roku oduzeti nezakonito stečene udjele vlasništva.
Jednako tako Agencija će nesrazmjernu i nezakonito stečena imovina svim dužnosnicima bez dokaza o zakonitom načinu stjecanja i pokrića prihodima dužnosnika, tajkuna i članova njegove obitelji oduzeti.
Završno, bez uvođenja instituta ovjere vlasništva, jedinog učinkovitog alata za borbu i sankcioniranje korupcije, nema bitnih niti će biti bitnih promjena u borbi protiv korupcije.
Prema tome, ako se Plenković istinski želi obračunati s korupcijom mora inicirati donošenje Zakona o ovjeri vlasništva i uvesti institut ovjere vlasništva.
Pero Kovačević

  • 38
  •  
  •  
  •  
    38
    Shares

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *