Salvini na sudu zato što je zaustavio brod s migrantima

DRUŠTVENE TEME

Mirna Majić

Matteo Salvini se pojavio na sudu zbog optužbi za ‘otmicu’, upozoravajući da će još jednom zaustaviti migrante

[❤️🥰👊🏻 Upitan bi li , da može ponovno zaustavit migrante da uđu u Italiju Salvini je upozorio: “ Nije da bih to ponovio – ponovit ću to.” ]

Matteo Salvini, pojavio se na sudu tijekom vikenda zbog sprečavanja broda napunjenog ilegalnim migrantima da pristane u talijanskoj luci dok je njegova stranka bila na vlasti.

Bivši ministar unutarnjih poslova optužen je za “zlouporabu moći i otmicu”, jer je još u srpnju 2019. uskratio Gregorettiju ,brodu obalne straže koji je prevozio 116 ilegalnih migranata, ulazak migranata .

“Krenut ću na sud mirne duše i mirne savjesti jer sam spasio živote i branio svoju zemlju”, rekao je Salvini novinarima prije početka suđenja . “Izjasnit ću se krivim za obranu Italije i Talijana.”

U petak, dan prije održavanja pripremnog ročišta u sudnici u gradu Catania na jugu Sicilije, Salvini se također oglasio na Twitteru, napisavši: “Na suđenje idem uzdignute glave i uspravnih leđa. Ako ponovno postanem ministar, činit ću sve potpuno isto.”

“Mislim da nisam prekršio nijedan zakon, učinio sam ono što su Talijani tražili od mene”, dodao Salvini.

Salvini je razgovarao s tisućama pristaša okupljenih ispred zgrade suda, koji su skandirali u znak podrške Salviniju, koji vodi najpopularniju stranku u Italiji.

Državni tužitelj ustvrdio je da su optužbe protiv Salvinija “neutemeljene” i pozvao suca Nuzia Sarpietra da hitno odbaci slučaj.

Unatoč preporuci državnog tužitelja, Sarpietro je odlučio da želi pojašnjenje i naložio je održavanje dodatnog saslušanja 20. studenog, na kojem će premijer Guisseppe Conte (PD), ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio (M5S) i bivši Ministar prometa Danilo Toninelli (M5S) svjedočiti o “aferi”. Sva trojica bili su članovi koalicijske vlade u vrijeme “afere”.

U subotu na preliminarnom ročištu pojavila su se samo dva od 116 ilegalnih migranata koji su se nalazili na Gregorettiju tijekom navodne “otmice”. Dvojci migranta iz Nigerije koji su sudjelovali u raspravi ,Jafra i Aishat Saha, zajedno sa svojom djecom, u dobi od deset i šest, bilo je dopušteno iskrcati se iz plovila obalne straže samo 20 sati nakon što je stigao u luku na Lampedusi u Italiji.
Nakon što je ročište prekinuto, Salvini je rekao novinarima da je zadovoljan odlukom.

“Apsolutno sam zadovoljan. Ono što sam učinio, nisam učinio sam … to je bio dio postupka, pošten i ispravan, u skladu s talijanskim i međunarodnim pravom”, rekao je senator novinarima.

Salvini je također rekao u razgovoru s novinarima da ne samo da ne žali zbog zaustavljanja migranata, već da to planira ponoviti.

“Nije da bih to ponovio – ponovit ću”, upozorio je.

Foto 1 : Matteo Salvini pozira s tisućama pristaša koji su se okupili tijekom njegovog suđenja zbog optužbi za “otmicu”.

Ilegalna migracija u Italiju porasla je otkako je Salvini smijenjen s ključne funkcije ministra unutarnjih poslova nakon što je populistička koalicija između Lige i M5S raspuštena u jesen 2019. godine.

Prošlog ljeta, krajem srpnja, talijanska vlada ljevičarskog establišmenta izvijestila je da je zapanjujućih 11.000 ilegalnih migranata stiglo na talijansku obalu u jednom tjednu, s ogromnim brojem koji je sletio na turistički otok Lampedusa.

Otprilike polovica od 11 000 migranata koji su stigli malim brodovima bili su državljani Tunisa.

Unatoč dramatičnom porastu ilegalnih migranata koji pristižu u zemlju, krajem prošlog mjeseca, talijanska ljevičarska ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese poslala je nacrt pisma premijeru Guiseppeu Conteu u kojem bi se, ako bude usvojen, moglo u potpunosti ukloniti Salvinijeve uredbe o masovnoj migraciji izvijestio je Il Giornale .

  • 62
  •  
  •  
  •  
    62
    Shares

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *