Pupovac je skrojio a HDZ podržao zakon o civilnim žrtvama rata

DRUŠTVENE TEME

Željan Jurlin

Dr. Milorad Pupovac: “Ne postoji zakonski okvir po kojem bi kokarda koju nose sljedbenici četničkog pokreta bila sankcionirana u našoj zemlji.” – o ovome se ne raspravlja, niti se donose zakoni. Dapače, imamo situaciju gdje nam danas Pupovac, kao predsjednik SDSS docira kako je predloženi Zakon o pravima hrvatskih branitelja neprihvatljiv ali zato kroji Zakon o civilnim žrtvama rata.

Vasa Čubrilović (vodeći ideolog srpskog nacionalizma) u svom govoru 1939. godine u Banjoj Luci: “Srpska nacionalna manjina u hrvatskim zemljama mora uvijek predano raditi na sprječavanju nastanka bilo kakve hrvatske države, a ako se to uslijed povijesnih okolnost i dogodi, pa Hrvatska dobije državu, dužnost joj je aktivno raditi na dekonsolidaciji takve države”.

Narodna skupština Srbije je 2004.g. izglasala zakon u kojem je izjednačila prava pripadnika četničkih postrojbi s partizanskim borcima uključujući i pravo na boračku mirovinu radi njihovog”anti-fašističkog djelovanja” tijekom 2. svjetskog rata. Time je legaliziran zajednički „antifašizam“ boraca za srpsku stvar“.Tu i takvu Srbiju i RS izraslu na zločinima naša država, ne samo uvažava u međudržavnim odnosima, već prihvaća i pomaže joj u pristupnim pregovorima za EU. U udžbenicima povijesti djeca uče o oslobodilačkoj i pravednoj ulozi srpske vojske u obrani srpska u zadnjem ratu (ne samo u 2. svj. već i DR). Naime, djeca pripadnika manjina mogu iz svojih matičnih zemalja birati udžbenike ako im se ne sviđaju hrvatski, a manjinama je osigurano osam zastupničkih mjesta. U pravosudnim i upravnim tijelima mora biti zastupljeno najmanje 5,5 posto pripadnika manjina, koji imaju prednost pri zapošljavanju pri jednakim i ostalim uvjetima.

U Hrvatskoj pak SDSS cimentira mjesta pomoćnika ministrice kulture, državnog tajnika te pomoćnika ministara u resorima obrazovanja, zaštite okoliša i energetike, minstarstva uprave, regionalnog razvoja i fondova EU i poljoprivrede plus visoke poziciju u Državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje i dr., a svoje zahtjeve argumentiraju i pismom namjere Vlade RH nakon Erdutskog sporazuma, gdje su ministarstva kulture, unutarnjih poslova, pravosuđa i prosvjete. izrijekom spomenuti kao četiri resora u kojima predstavnici srpske etničke zajednice iz istočne Slavonije imaju pravo na imenovanja na dužnosti ne niže od pomoćnika ministra. Jedan od glavnih sadržaja famoznog 23. poglavlja pregovora su skoro svih 25 tisuća, većinom pozitivno riješenih zahtjeva za priznavanjem mirovina i mirovinskog staža na područjima pod bivšom upravom UN-a.

  •  
  •  
  •  
  •  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *