PROPAGANDA KAO IZVOZNI PROIZVOD

DRUŠTVENE TEME

POTICANJE IZVOZA PROPAGANDOM

Plenkovićeva vlada je u prvom mandatu povećala deficit robne razmjene sa svijetom sa 7 na 10 milijardi eura, što je najveći deficit ikada. Tu najvažniju informaciju nije danas iznio na tzv konvenciji izvoznika koja je uprilićena s jedinim ciljem da sudionici podrže lažna obećanja Vlade i nade u brzi oporavak gospodarstva. Uz to je rekao da će do kraja mandata otvoriti 100 tisuća radnih mjesta i poticati izvozni sektor koji se zapravo kontinuirano i sistematski uništava sve do sada.
Nema tih subvencija, poticaja ili EU fondova koji mogu kompenzirati nerealnu i razornu politiku tečaja kune koju vodi HNB.
Na tom sajmu lažnih obećanja guverner Vujčić, koji ima neto plaću oko 40 tisuća kuna, izjavio je da će naše gospodarstvo čiji je BDP pao 15% vrlo brzo se oporaviti, i to već u 2022.g. Nakon financijske krize hrvatsko gospodarstvo je 6 godina bilo u recesiji a predkrizni BDP je dostiglo 2019.g. Nakon 10 godina. Sada bi taj ogroman pad trebalo kompenzirati samo za dvije godine, kaže Vujčić. Upravo je tragična tečajna politika HNB-a od 1993.g. sve do danas jedan od ključnih uzroka propadanja kako izvoznog sektora tako i ukupnog gospodarstva zbog izrazito precijenjene kune koja ruši konkurentnost.

Što veća kriza, to veća obećanja, lažne nade i šareni baloni.
Sasvim je jasno da je Vlada ispunjena strahom uslijed ove krize i da nema potrebna rješenja.
Na ovoj konvenciji govornici su se prosto natjecali u lažnim obećanjima, sramoteći pri tome i struku i šireći zapravo propagandu.
Sve nade Vlada polaže u EU fondove bez ikakve vizije i koncepta krizne ekonomske politike.
Do sada se deficit vanjsko-trgovinske bilance krpao prihodima od turizma. No, oni će ove godine vjerojatno pasti 50% pa će se deficit bilance tekućih transakcija dodatno povećati i upućivati na rast vanjskog duga.
Na temelju svega rečenoga može se zaključiti da udruga izvoznika nažalost ne predstavlja interese realnog sektora koji je okrenut izvozu, već služi trenutnim potrebama politike i pojedincima.

IVAN LOVRINOVIĆ

  • 25
  •  
  •  
  •  
    25
    Shares

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *