Poticaji ne funkcioniraju

DRUŠTVENE TEME

Igor Skoko

POTICAJI NE FUNKCIONIRAJU – uzmimo za primjer POS-ove stanove. Zamišljeni kao program pomoći našim siromašnim sugrađanima – npr. blagajnici kojoj Vlada uskoro planira “pokloniti” i slobodnu nedjelju.

U svijetu spina i ekonomske nepismenosti, APN je sjajna i korisna agencija koja se brine da siromašne obitelji dobiju krov nad glavom. Nažalost, ili na sreću, stvarnost i tržište imaju tu nezgodnu osobinu da se ne obaziru na socijalističke fantazije uhljeba. Pa umjesto krova nad glavom za siromašne, cijelo društvo dobije rast cijena nekretnina i cijena najma. Veće cijene, sasvim logično, siromašnije učine kreditno nesposobnima i tako se umjetno potakne socijalno raslojavanje. Ali zato omogući bogatijima i bolje uvezanim da jeftinije i lakše dođu do nekretnine.

Naravno, radi se osnovama ponude i potražnje, i razlozi bi svakome ekonomski pismenom trebali biti jasni. Svejedno, dobro je da s vremena na vrijeme imamo plastičan primjer nepravde ovakvih subvencija. Pa smo tako jučer saznali da je zamjenik direktora APN-a kupio stan koji je ta agencija izgradila – po povaštenim uvjetima, naravno. To što je dotični član HDZ-a, je samo slučajnost koja zasigurno nema nikakve veze s njegovim zaposlenjem.

A naša blagajnica, za koju je APN navodno i gradio stan? Nakon što joj je država uzela veliki dio zarađene plaće, te ga preusmjerila u plaću našeg zamjenika direktora i financiranje njegove subvencije, dočekale su je ocjena o kreditnoj nesposobnosti jer su cijene nekretnina skočile. Naša blagajnica ipak ostaje podstanarka, ali zahvaljujući velikodušnoj “pomoći” države preko APN-a, s višom cijenom najamnine.

Tako funkcionira hrvatska Superhik ekonomija. I baš zato nam treba manje subvencija i više tržišta. Manje poreza, manje parafiskalnih nameta, manje države i više odgovornosti zaposlenih u javnom sektoru. #samopametno

  • 18
  •  
  •  
  •  
    18
    Shares

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *