Plenković stvara protuustavnu Vladu i krši ustav Republike Hrvatske

DRUŠTVENE TEME

Ivan Lozo

HDZ ANDREJ PLENKOVIĆA STVARA PROTUUSTAVNU VLADU I KRŠI USTAV REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud RH je već 29. srpnja 2011. odlučio (U-I-120/2011 i dr.) da je XII. (tzv. manjine) protuustavna izborna jedinica: “Ustavni sud utvrđuje da Ustav ne dopušta unaprijed zakonom jamčiti i određivati broj zajamčenih zastupničkih mjesta za bilo koju manjinu po bilo kojoj osnovi (nacionalnoj, etničkoj, jezičnoj, spolnoj, dobnoj, obrazovnoj, strukovnoj, imovinskoj i dr.) u okviru općeg izbornog sustava.”

Nakon ove odluke Hrvatki državni sabor je morao prema odluci Ustavnog suda prilagoditi Izborni zakon i ukinuti XII. (i XI.) izbornu jedinicu. To se nije dogodilo. Stoga i danas “manjinski zastupnici” protustavno sjede u Hrvatskom državnom saboru a Andrej Plenkovic sa njima formira protuustavnu vladu.

Dakle, manje bitno je jesu li glasači HDZ-a na proteklim parlamentarnim izborima svoj glas dali HDZ-u da formira vlada sa gospodinom Pupovcem i družinom, već je problem u tome što je takva vlada protuustavna. U pravnoj državni nezamisljivo, ali i opasno za državu i ustavni poredak, jer kako očekivati od državnjana nešto čega se ne drže vladajući?

  • 1.5K
  •  
  •  
  •  
    1.5K
    Shares

9 razmišljanja na “Plenković stvara protuustavnu Vladu i krši ustav Republike Hrvatske

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *